A göngyölt hús az első önállóan készített karácsonyi vacsorám ékessége volt, ezért mindig nagy lelkesedéssel és szeretettel készítem, mikor csak van rá lehetőségem. A legjobb benne, hogy különösebb kockázat nélkül variálható, tehát még ha kísérletezünk, se nyúlhatunk mellé. Eredetileg marhahúsból készül, de borjúhússal talán kicsit izgalmasabb, csirkével pedig könnyebb étel születik. A töltelék pedig tényleg csak a fantáziánkon múlik. Ezúttal három variációval készültem nektek.

Klasszikusan marhahússal dolgoztam. Fontos, hogyha bemegyünk a henteshez, tudassuk hogy göngyölt húst szeretnénk készíteni. Mivel nagyobbacska szeletekre lesz szükségünk, az eladónak általában a raktárból kell előhoznia olyan méretű húsrabot, ami nekünk a szeletekhez majd megfelel. Jobban járunk, ha megkérjük, hogy vágja is fel, mert otthon ez nehézkes feladat. Négy személyre körülbelül hat szeletet számolhatunk.
Elkészítés
Klasszikusan marhahússal dolgoztam. Fontos, hogyha bemegyünk a henteshez, tudassuk hogy göngyölt húst szeretnénk készíteni. Mivel nagyobbacska szeletekre lesz szükségünk, az eladónak általában a raktárból kell előhoznia olyan méretű húsrabot, ami nekünk a szeletekhez majd megfelel. Jobban járunk, ha megkérjük, hogy vágja is fel, mert otthon ez nehézkes feladat. Négy személyre körülbelül hat szeletet számolhatunk.
Elkészítés
A húst megmossuk, levagdossuk a még rajta maradt zavaró kis cafatokat. Majd a szeleteket kiklopfoljuk (egyrészt, hogy ne legyenek olyan vastagok, másrészt így könnyebben átsül). Mindkét oldalt besózzuk, borsozzuk.
Az első variáció a töltelékre:
- füstölt sonka
- trappista sajt
- gombaszeletek
A második:
Ez a személyes kedvencem, ezt használtam karácsonykor is. A túró izgalmasabbá teszi, a kakukkfű pedig kiegészíti a hús ízét. Egy kevéssel megszórhatjuk a hús külső oldalát is.
A harmadik:
- füstölt sonka
- fetasajt
- gombaszeletek
Fontos, hogy bármelyik variációt készítjük, pakoljuk meg bőven töltelékkel. Ha ez megtörtént, minél szorosabban próbáljuk összegöngyölni a húst. Tűzzük meg középen és két oldalt is, ehhez használjunk hústűt vagy fogpiszkálót. Nem kell megijedni, ha nagyon vastagok lesznek, össze fognak sülni.
Szedjük ki a húsból a tűket, majd karikákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése