Peter Fischli & David Weiss: Elmozdulások


Peter Fischli és David Weiss több, mint 30 évig dolgoztak, alkottak együtt, és ez idő alatt több száz fotó illetve film készült munkásságukról. A két művész legtöbbször banális tárgyak, eszközök művészi közegbe való emelésével reflektálnak világunk esendőségére, veszélyeztetettségére, vagy egyszerűen rávilágítanak kimeríthetetlen szépségeire.


Első közösen elkészített fotósorozatuk Virslisorozat néven vált ismertté. Ezeken a képeken mindennapi felvágottakból, kartondíszekből készített miniatűr jelenetek láthatók. Ezzel ellentétbe állíthatjuk egy újabb sorozatukat, a Látható világ címmel elterjedt, egyszerű, hétköznapi fotókból álló rendszert, amelyben csak olyan képeket találhatunk, amilyeneket bármely turista készíthetett volna.

A budapesti válogatás a világhírű alkotópáros munkásságának korai szakaszát idézi, klasszikus műveken keresztül. Az Egyensúly / Egy csendes délután című fotósorozat és az általa inspirált videó, A dolgok menete, amely messze túllépi a művészet hagyományos határait.

Míg a fotók a gravitációval dacolni látszó, antropomorf tárgyegyüttesekkel ragadnak meg, addig a film elkápráztató tárgyak, fizikai és kémiai folyamatok vezérelte láncreakció élményét nyújtja.

A kiállítás egyszerűségében és művésziségében is egyedülálló. A képek dinamikus, gyors váltakozásában minden látogató találhat hozzá közel álló fotót, a mindennapjaiban folyamatosan használt tárgyakat.
A tárlat november 11-ig látogatható a Mélycsarnokban.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...