Az új Nexus 7 - Naggyá vált, de kisebb lett.

Tegnap került bemutatásra a Google új csemegéje a nagyközönség számára. A címben már említett változás különlegességnek számít az IT piac által diktált trendek között, mely szerint vissza kívánnak lépni a 90-es évek hatalmas készülékeihez. A viccet félretéve az új Nexus 7-es 50 grammal könnyebb, 1,86 mm-el vékonyabb, és a káva is majd 3-3 mm-el kisebb a kijelző körül. A méretcsökkenés kedvez az egykezeseknek, de nem vesz el a felhasználói élményből, hiszen az Asus gyártósorán készült termék, számos dologban lett a kategóriájában a legjobbá vált.

A változás, a méret után talán a kijelzőnél a legszembetűnőbb. Mindenképpen javult a színmegjelenítés, amiben az apróság még mindig az ASUS TruVivid technológiára esküszik. Az IPS kijelző natív felbontása már 1920x1200 pixeles, ami előrelépés az előző modell 1280x800-as, gyengécskének mondható számához képest. A nagy előrelépés ugyanakkor az egy hüvelykbe sűrített pixelek számában is hatalmas, ami a maga 323 pixeles megjelenítésével jelenleg a 7 colos gépek között a legnagyobbnak számít. A kijelző természetesen kapacitív, multi-touch-os, amit ma már jól megszokott módon Gorilla Glass véd a karcolásoktól.

A változások persze a belsőt is érték, itt ugyanis egy Qualcomm Snapdragon S4 Pro SoC szolgál, mely négy Krait magja 1-1 ARMv7-es alapra épül és maximum 1,5 GHz-es órajelen üzemel. A felépítésének köszönhetően már támogatja az OpenGL ES 3.0-s, illetve az OpenVG 1.1-es API-t is. A rendszermemória kapacitása 2 GB lesz, míg az adattárolásra 16 vagy 32 GB-os tárhelyet kap a felhasználó, ami sajnos jelen esetben sem bővíthető majd tovább.


Természetesen számolhatunk számos jelentős jó tulajdonsággal, ami megkönnyíti majd az életünket. Ilyen például, hogy a készülék már támogatja a vezeték nélküli töltést és az akkumulátora - ha csak egy órával többre is, de - többre képes. 10 órás aktív böngészés mellett a 9 órás videólejátszás nem mondható kevésnek és remélhetőleg elegendő is mindenre a felhasználóknak. A böngészés Wi-Fi-n keresztül a IEEE 802.11a/b/g/n-es szabványokkal is elérhető és nem maradhatott ki a Bluetooth 4.0 és NFC modult sem. A Nexus 7 idén 4G/LTE modemmel is elérhető, ami segít a gyorsabb elérésben. A filmnézéseket sem hanyagolva, sztereó hangrendszer kapott (Fraunhofer Virtual Surround funkcióval) és a mikrofon sem hiányzik az esetleges videóbeszélgetésekhez (vagy a Google+ Hangout-hoz). A méretcsökkenés miatt nem kell lemondanunk a kameráról sem, sőt az eddigi 1, az előlapra szerelt 1,2 megapixeles darab helyett, már a hátlapon is figyel egy 5 megapixeles szem, ami Full HD felbontású videókat is rögzít. A videók könnyebb megosztása végett az előző modell hiányosságát pótolva már HDMI kimenet is fért a gépre. Megosztást említve a Google bemutatta a ChromeCast nevű egységét, amelyet a tévéhez csatlakoztatva - bármivel elérhetővé válik bármilyen készülék és kibővített lesz, annak felhasználói köre is. 


Az operációs rendszer tekintetében sem fukarkodhatunk, mivel a most bemutatott új Android 4.3-as verzióját kapja meg, ami már támogatja az OpenGL ES 3.0-s API-t, amit a következő generációs mobil játékok ki is használnak majd - ez a későbbiekben válik majd igen jelentőssé és természetesen más, korábbi modellek is megkapják a frissítést. Fontos megemlíteni, hogy az előző verziónál bevezetett többfelhasználós környezet, végre kapott fióknyitási lehetőséget is, ami most már korlátozható is, aminek segítségével megszabhatjuk a vendégfelhasználóknak, mit lehet és mit nem. - Bár őszintén szólva ennek a szülői felügyeleten kívül, nem látnám gyakorlati hasznát, de azoknak a gyerekeknek, akikre még vigyázni kell, ne adjanak ilyet a kezébe - szerintem. Mindenesetre gyorsabb lett a felhasználói fiókok közötti váltás, finomítottak a szövegbevitelen, illetve felkerült a listába az új DRM API támogatása is, amit a külföldön nagy népszerűségnek örvendő Netflix ki is fog használni. 


A Nexus 7 szállítása a hónap végén már meg is kezdődik és három változatban lesz elérhető. A 16 és 32 GB-os Wi-Fi modell 229 és 269 dolláros áron rendelhető, míg a 32 GB-os 4G/LTE verzióért 349 dollárt kérnek el.

Az OpenGL ES 3.0-es demo videó, amelyen látni, hogy milyen grafikai előnyökhöz juttatja a játékokat.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...