Újévi regenerálás: méregtelenítés

Tavasz közeledtével nem csak ruhatárunkat és frizuránkat kell kicsit felfrissítenünk, hanem szervezetünket és lelkünket is. Nincs is erre nagyszerűbb módszer, mint a méregtelenítés! Először is ismerkedjünk meg a szó eredeti jelentésével: ezen fogalom alatt a szervezetünk testi és lelki megtisztítását értjük. Már a kezdetektől ismeri az emberiség ezeknek a módszereknek a közérzetünkre gyakorolt jótékony hatását. A régebbi irodalomban böjtként találkozhatunk vele.
Ne gondoljunk azonnal mérgező és káros vegyületekre, melyeket különböző, bonyolultnál bonyolultabb módszerekkel tudunk csak eltávolítani emésztőrendszerünkből. Itt elsősorban azok az étkezési változtatások játszanak szerepet, melyeket nem kell több hónapig szigorúan betartanunk, inkább jóleső pihenésnek és újdonságnak foghatjuk fel őket. Ismerkedjünk hát meg velük!

Sajnos a legkönnyebbnek tűnő méregtelenítési módszer nemcsak értelmetlen és szinte hatástalan, de még a következőkben tervezett kúrák sikerét is csökkenti. Ez nem más, mint azok a rendszer nélkül beiktatott napok, melyeken megvonjuk magunktól a táplálékot.

Az előbb említett, egy-egy napi böjt csak olyan formában hatásos, ha azt mindig a hét ugyanazon napján alkalmazzuk. Pozitív hatással lesz a súlytöbblet leadásánál, a magas vérnyomás kezelésénél, a szív- és vérkeringés kímélésénél.
A mindennapi, reggeli méregtelítést Dawey amerikai orvos tette népszerűvé a XIX. században. Ennek célja a reggeli tápanyagbevitel csökkentése, mely teljesen ellentmond a ma egyik legnépszerűbb eszmével, miszerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ennek a fontos állításnak nem mondunk ellent, hiszen sok feltételhez kötött a reggeli böjt alkalmazása.
Nem iktathatják be hétköznapjaikba a fejlődésben lévő kisgyermekek, hiszen nem hagyhatják ki a reggelizést a teljesítményképességük érdekében. Akinek hipoglikémiája, azaz alacsony vércukorszintje van, az sem mondhat le a reggelizésről. Nagyobb erőfeszítés, esetleg hosszabb utazás előtt is nagyon fontos a reggeli táplálék-bevitel.
De ha a fenti csoportok egyikébe sem tartozunk, akkor nyugodtan alkalmazhatjuk ezt a módszert. Reggeli szomjúságunkat csillapíthatjuk gyümölcs - és zöldséglevekkel, gyógyteákkal.

Rövid időtartamú, pár napos kúrák alkalmazhatóak gyomorbántalmak és étvágytalanság során. Természetesen itt is kivételt képeznek a kisgyermekek és a csecsemők.
Leghatásosabb méregtelenítési javaslatunk az úgynevezett léböjtkúra. Mit is takar ez a furcsa megnevezés?
Naponta 1,5 - 2 liter folyadékot kellene szervezetünkbe juttatni, de sajnos ezt is nagyon kevesen tartják be. Első feladatunk ezen módszer gyakorlata során, hogy betartsuk az előírt mennyiségű folyadékbevitelt. Ha sikeresen kipipálhatjuk a napi 2 liter szigorúan cukor, tartósítószer és koffein mentes folyadék elfogyasztását, akkor ezt az adagot felemelhetjük napi 2,5 - 3 literre.

Ha zavar minket az a tény, hogy nem távolodhatunk el a mosdótól hosszabb időre, akkor vigasztaljon az, hogy 2-3 nap után szervezetünk hozzászokik, hogy több folyadékkal gazdálkodhat.

Emésztőrendszerünk ilyesfajta átmosása nem csak belsőnknek, de külsőnknek is maximálisan kedvez. Hajunk, szemünk, körmünk és fogunk egészségesen csillogóvá, bőrünk pedig puhává válik.

Gyógynövény szaküzletekben és gyógyszertárakban megtalálhatjuk a méregtelenítéshez szükséges teafüveket.

Új év - új szokások keretén belül próbáljuk ki ezen remek módszerek egyikét, melyek frissen és egészségesen tartják külsőnket, belsőnket egyaránt.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszi a tippeket! :)

Balázs Kriszti írta...

Örülök,ha tetszettek! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...