Kezdheted!

Egy jó ötlet, egy igazi újdonság kidolgozásához csak néhány dologra van szükség: jó, ha az alkotónak van ideje, kockás papírja és pénze a prototípusok elkészítésére. A gyártás elindítása és a találmány megismertetése azonban már egy komolyabb összeget igényel, amihez befektetőket kell keresni, és meggyőzni őket arról, hogy az ötlet működőképes.
A külföldön crowdfunding-ként már ismert közösségi szponzoráció hazánkban is elérhetővé vált az év elején, és bármilyen kreatív ötlethez indulótőkét, tőkéhez pedig kreatív ötletet biztosít.

A Kezdheted.hu nem köti meg az alkotókat, a rajzfilmtől az ékszertervezésen keresztül a technikai újítások legyártásáig mindenre lehet projektet hirdetni az oldalon. Azonban ahhoz, hogy valaki a találmányával publikálásra kerüljön az oldalon, egy háromlépcsős szűrőrendszeren kell megfelelnie. Ennek során meg kell határozni, mennyi az a tőke, amelyre szükség lenne a gyártáshoz, és hogy vajon mennyi idő alatt gyűjthet össze ennyit a projekt. Nálunk a leghosszabb időtáv 90 nap, de ezt lehet csökkenteni 60 vagy 30 napra. Ezen kívül még az ötlet kifejtése is feladat, különböző szemléltető eszközökkel, majd alá kell támasztani a kivitelezhetőséget költségvetéssel és ütemtervvel. A leírás, és a várt összeg mindenki számára látható, az ütemterv azonban titkos.
Ha a projekt kikerül az oldalra az ötlet gazdája felajánlásokkal ösztönözheti támogatóit. Ez egy kiadvány esetén lehet egy dedikált, egyedi borítós példány, akár az alkotó személyes felolvasása. Rövidfilm esetén a támogatók féltüntetése co-producerként, vagy egy backstage pass a koncertbelépő mellé. Ezek célja a támogatók inspirálása nem az anyagi értékén, inkább a kreatív megfogalmazáson keresztül.
Az oldalon láthatjuk majd talán elsőként a legújabb és legmeglepőbb termékeket, olyan ajánlatokat ismerhetünk meg − maguktól a készítőktől −, mint sehol máshol, és ami talán a legérdekesebb, hogy támogatóként lehetőségünk nyílik rá, hogy saját ízlésünk szerint alakítsuk a kultúrát itt, Magyarországon.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...