A Halott könyvtár


"A könyvtár egy csoda. Ha valamire tényleg kíváncsi vagy, lépj oda a könyvespolchoz, és csak kövesd a megérzéseidet. A könyv a válasszal ott vár majd rád!"(Lucien del Mar)

Vannak azonban olyan könyvek, amelyek 1989 óta senki számára nem hozták meg a csodát, nem adtak választ semmilyen kérdésre, talán még le sem vette őket senki sem a polcról.

A Halott könyvtár kiállítás a magyar könyvtárak 1989 óta olvasatlan állományának modellezése. A kiállításon ötezer olyan könyvet, láthat, vehet kézbe, olvashat a látogató, amelyet 1989 óta senki sem kölcsönzött ki. (A válogatásban csak 1945 és 1989 között, Magyarországon, magyar nyelven megjelent, általános érdeklődésre számot tartó könyvek szerepelnek.)
A kiállítás a látogatókat egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A könyvespolcok eredeti tematika szerinte vannak berendezve, kezdve a műszaki és mezőgazdasági munkáktól, az ifjúsági és művészeti könyveken át a szépirodalomig.
Az igazi, és talán egyetlen különbség egy hétköznapi könyvtár és a Halott könyvtár között, hogy itt csak olvasatlan, legalább 1989 óta ki nem kölcsönzött könyveket találhatunk. Aki itt magához vesz egy könyvet, biztos lehet abban, hogy évtizedek óta ő az első olvasója.
A kiállítás április 22.-ig látható a Centrális Galériában.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...