Magyarósi Éva: Láthatatlan rajzok



Magyarósi Éva a kortárs képzőművészeti színtér ambiciózus, a társadalmi problémákra érzékeny és nyitott fiatal alkotója. Munkáira a médiaművészet, valamint a klasszikus grafikai és festészeti eljárások új, kísérleti összekötése jellemző. Magyarósi Éva nagy témát választott, és messzire ér benne. Ez a hatalmas kísérlet nem más, mint annak a megértése, vizuális rögzítése, hogy miként működik a legközelebbi szeretteink elmúlását kísérő emlékezet.

„Láthatatlan rajzai” az emlékezet láthatatlan határait igyekeznek megtalálni. Műcsarnok-beli kiállítása annak a munkafolyamatnak a része, melyben az emberi emlékezet azon vakfoltjait igyekszik feltárni, amelyek egy-egy megélt pillanatot, élményt kitörölnek, míg másokat kiemelnek. Különleges történetekben próbálja tetten érni ezeket a jobbára irracionális momentumokat. A bemutatott anyagok egy része talált, második világháborús családtörténeti töredékeken alapul, más részük a művész családtagjainak történeteit dolgozza fel. 
A Magyarósi-montázsfilmek a Pilinszky-életmű alapvető kérdéseit fűzik tovább, amikor az áttetsző üvegképekben az élők szeretteik elvesztése miatti kiszolgáltatottsága vagy éppen zsarnoki elnyomásnak kitett törékenysége sejlik fel.

„Végeérhetetlen zokogok veled,
ahogy szoritásod egyre hevesebb,
ahogy ölelésem egyre szorosabb,
egyre boldogabb és boldogtalanabb.

 A filmek és képsorozatok összefüggéseit az installációhoz készült versek és a speciálisan ehhez komponált zene (zeneszerző: Vígh Mihály) is tovább erősítik. Pilinszky verse, haikuja mellett Éva saját verse is felhangzik édesapjáról, az Apámnak címet viselő első részben.
A kiállítás május 17. és június 24. között tekinthető meg a Műcsarnokban.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...