Gyurta Dani világcsúccsal az élen!!

Gyurta Dániel 2004-ben tűnt fel Athénban a nemzetközi porondon, mikor is a 200 méteresmellúszásban, nem mellesleg 15 évesen, élete első olimpiáján nemhogy döntőbe került, de az előkelő második helyet szerezte meg. Kicsiny országunk már ekkor a szívébe zárta az ifjú titánt. Az óriási meglepetés után sajnos nemigazán lehetett hallani róla, de a pekingi olimpiát követően ismét jöttek a szebbnél-szebb eredmények. Gyurta 200 mellen verhetetlenné vált a Világ-és Európa-bajnokságokon, de mint minden sportolónak, neki is az olimpiai bajnoki cím megszerzése volt a legfőbb vágya. Az ő álma bizony megvalósult!

Dani számára a londoni olimpia a 100 méteres mellúszással indult. Ez egyáltalán nem az erőssége neki, inkább csak amolyan bemelegítés, ráhangolódás a fő számára, a 200 mellre. Ennek ellenére már a délelőtti előfutamban sikerült egy percen belüli időt úsznia, amivel saját előfutamát megnyerte, összesítésben pedig a negyedik helyen került be az elődöntőbe, amit még aznap délután megtartottak. Itt sikerült 2 századot javítania korábbi eredményén: 59,74 másodperces idővel a futamában ötödik lett, a döntőbe pedig a hetedik helyen sikerült kvalifikálnia magát.
A vasárnap este megrendezett fináléban Dani nagyon jól úszott. A neki pusztán bemelegítő számban 4. helyen csapott célba 59,53-as időeredményével, egy hajszállal lemaradva a dobogóról.
Később több újságíró is megkérdezte tőle, hogy mennyire készült komolyan erre a számra, illetve nem szeretne-e a későbbiekben erre a távra is több időt fordítani, de erre pontos választ nem akart adni, mondván ezt inkább mindenki maga döntse el azok alapján, amit látott.
 Mindenesetre mindenki eljátszhat a gondolattal: ha most, komolyabb rákészülés nélkül negyedik helyen tud végezni 100 méteren, akkor vajon milyen sikereket érne el, ha több hangsúlyt fektetne rá!?

Kedden megkezdődtek a 200 méteres mellúszás előfutamai, így minden magyar Gyurtára figyelt a londoni uszodában, és a tv készülékek előtt egyaránt. A magyar kiválóság ideje: 2:08,71, ami nem sokkal maradt el az idén Debrecenben megrendezett Eb-n elért idejétől. A délelőtti futam után Dani elmondta, hogy az utolsó métereken már nem nyújtotta a maximumot, inkább tartalékolt a későbbiekre, ezzel megnyugtatva mindenkit, hogy lesz ez még jobb is.
Időeredménye még így is elég volt arra, hogy az első helyen kerüljön be a délután rendezett elődöntőbe, ahol igazolta önmagát.
A rajtot követően a jól megszokott taktikát alkalmazva az első fordulónál még csak a 4. helyen állt, és csak 150 méter után, az utolsó hosszon állt az élre. Sikerült 4 tizedet javítani az előfutamban elért idején.
A 2:08,32-es elődöntős idő elég volt arra, hogy saját futamát megnyerje, de a döntőbe csak második helyen jutott be. A hazai közönség legnagyobb örömére a brit Jamieson 2:08,20as idejével nemcsak saját elődöntőjét nyerte meg, de sikerült Gyurtánál is jobb időt úsznia.

„Maradt még bennem, nem úsztam ki teljesen magam. A két brit fiú nem lepett meg, számítottam arra, hogy jók lesznek. Nem foglalkozom senkivel és semmivel, csak arra készülök, hogy a holnapi döntőben a maximumot kihozzam magamból.” – nyilatkozta Gyurta Dani az elődöntő után

Másnap este került megrendezésre a finálé, amit mind a magyar mind a brit szurkolók nagy örömmel és izgalommal vártak. Amíg mi Gyurtáért szurkoltunk, nekik két indulójuk is volt ebben a döntőben, és nem elhanyagolgató tényező, hogy egyikük a legjobb idővel került be. Az indulók között ott volt a japán Kitadzsima Koszuke is, a szám korábbi olimpiai győztese, akit még mindig nagyon erős ellenfélnek gondoltak, olyannak, akivel mindenképp számolni kell majd a végjátéknál.
A startot követően Kitadzsima kezdett a legjobban, az első és második hossz fordulójánál az élen úszott világcsúcson belüli részidőkkel, de Dani ott volt végig a második helyen, mögötte pedig a két brit és a japán Tatesi. Gyurta a már a harmadik 50 méteren hajrába kezdett, az élre állt és a világcsúcsal versenyzett, Az utolsó fordulónál fél testhosszal megelőzte Kitadzsimát és Tatesit. Kitadzsima az erős kezdés után elfáradni látszott, majd később le is szakadt tőlük.
150 métert követően továbbra is vilálgcsúcs részidőn belül úszott Dani. A közönség óriási szurkolásba kezdett, ami sajnos nemcsak annak szólt, hogy újabb rekorddöntés születhet. Jamieson nem akármilyen hajrát indított. Pont olyat, amilyet Gyurta szokott az utolsó 50-en. A britek azért szurkoltak, hogy a magyar fiú fáradjon el a táv végére és nyerjenek, mi pedig épp ellenkezőleg: tartson ki és nyerjen, nyerjünk. Az utolsó métereken már senki sem a világcsúccsal foglalkozott. A célbaérkezés ennél szorosabb talán nem is lehetett volna számunkra, de végül sikerült a bravúr.

Gyurta Dániel megszerezte élete első olimpiai aranyérmét, és egyúttal felállította az új világcsúcsot 2:07,28-as időeredménnyel.


„Azt gondolom, ez volt életem úszása, nagyon-nagyon nehéz volt az utolsó tíz méter, jöttek rám, ez szokatlan érzés volt. A családomra, édesanyámra gondoltam, ez erőt adott, és segített nyerni. Nem nagyon tudom még ezeket a perceket feldolgozni. Tisztában voltam vele, hogy az olimpiai bajnoki címet nem adják könnyen, elképesztően örülök, hogy sikerült győznöm.”

A döntő eredménye:
  1, Gyurta Dániel 2:07.28 perc - világcsúcs (régi: 2:07.31 p, Christian Sprenger (ausztrál), 2009.07.30., Róma)
2. Michael Jamieson (Nagy-Britannia) 2:07.43
3. Tatesi Rio (Japán) 2:08.29

A siker után nemcsak a magyar lapokban került címlapra Gyurta Dániel, egész Norvégia kalapot emelt előtte.
Április 30-án az edzőtáborban 26 évesen elhunyt Alexander Dale Oen, a 100 méteres mellúszás norvég világbajnoka és az olimpiai aranyérem legesélyesebb várományosa. Halála az egész úszósportnak óriási tragédia. Dani győzelme után bejelentette, hogy aranyérmének másolatát elküldi a gyászoló családnak, akik a londoni küzdelmeket a helyszínen nézték végig.
„Alex halála nemcsak a családnak volt tragédia, hanem az úszásnak is, a sportnak. A barátom volt, ez a legkevesebb, ez a tisztelgés, amit tehetek érte.” –idézte a norvég lap az újdonsült olimpiai bajnokot.

A cikk mellé azt a képet tették be, amelyen a Dani az ég felé mutat a dobogó legtetején, gondolván, hogy Dale Oenről emlékezik meg. Azt, hogy valóban rá gondolt e akkor, azokban a pillanatokban ő maga nem szerette volna elárulni az újságíróknak.
 A norvég szövetség főtitkára, Björn Soleng a család nevében megköszönte a magyar sportolónak az elismerő felajánlást, és egyúttal nagyrabecsüléséről biztosította őt. Gyurta Dániel, akár a Fair play-díjat is kiérdemelheti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...