Az iPad mini

Október 23-án az Apple bemutatta legújabb táblagépét, az iPad mini-t. Miért volt erre szükség? Mert itt van egy, még kiaknázatlan rés a táblagépek piacán a gyártó számára. A Google nemrég dobta piacra a Nexus 7 nevet viselő tábláját, amely tudásában és árában is leverte a korábbi piacvezetőt ebben a méretben gyártott táblák között. Ha azt feltételezzük, hogy a Google válasza az Amazon Fire-ére a Nexus 7, akkor az iPad mini az Apple válasza a Google-nak. 
A találgatások már tavaly elkezdődtek a minivel kapcsolatban, sejthető volt a megjelenése, mivel az iPad, a piacvezető a 10 colos méretben, de egyesek még mindig erre (és az árára) hivatkozva nem vettek belőle. A kistesó tehát ezt a rést szeretné betömni. Ha minden igaz itthon már  100.000 Ft-ért kapni fogunk egyet, ami valljuk meg olcsóbb, de mégsem annyira mint Nexus 7, vagy az itthon csak külföldről rendelhető Amazon Fire. Akkor miért is választanánk őt inkább, azon kívül, hogy Apple termék?

Az iPad mini 23%-al vékonyabb az iPad-nál, pontosabban 7,2 mm "vastagságú", a súlya pedig méretét tekintve is látszik, hogy könnyebb, méghozzá 53%-al. A 7,9 colos darab kijelzőjét tekintve még csak a LED háttérvilágításról árulkodik, de a felbontását pontosan én nem láttam a hivatalos oldalon. Ha már a kijelzőt tekintgetjük, az én szemem nagyon is 4:3-as képarányt láttat magának a darabon, ami jól mutat még mindig, de már egyre több minden tér át a moziélmény miatt kiemelt 16:9-es képarányú kijelzőkre. A méretarány egy kézbe véve még a képeken is kicsit túl szélesnek tűnik, persze ezt mindenki maga dönti el, amint bemegy és választ egyet magának, kényelmes-e vagy sem. A kézreálló gép tulajdonságaként megemlítendő még, hogy a gyári adat szerint 10 órás akkumulátoridővel bír, ami még így sem előzi meg versenytársait. 
A kamera piros pontja, hogy Full HD (1080p) felvételeket is képes készíteni, azonban az állókép "csupán" 5 megapixeles, a versenytársai ennél tudnak még mindig jobbat, bár az Apple-nek soha nem volt erőssége a kamera. A piros pont ebben a körben azonban jár még az okosság miatt, ugyanis a leírás alapján, akár sötétben is jó felvételeket képes készíteni és egyedül felismer akár 10 embert is a készített képen. 
Van nekünk egy előlapi kameránk, ami a Facetime alkalmazással elérhetővé teszi, a tulajdonosok közötti videóhívás lehetőségét, ami itthon még kicsit a parasztvakítás kategóriáját súrolja szerintem, mert én még embert nem láttam így telefonálni sehol, az otthoni Skype-ján kívül. 
Kiemelt szempont az Apple-től, hogy gondoltak az adattovábbításra, ugyanis ha az ember fényképez, ír, olvas, böngésszen is. Ultragyors wifi-t tettek ugyanis az iPad mini-be, amivel akár 150 mbps gyorsaságú netet is lophatunk. Ha nincs a közelünkben hot-spot, még akkor is könnyedén böngészhetünk, ha az LTE képes változatot választjuk, aminek csak győzzük a hálózatát itthon megfizetni, mert se nem sűrűn elérhető, se nem a legolcsóbb itthon, de legalább van.
Az A5-ös chippel rendelkező mini elég gyors a mindennapi használathoz, és még így is lekörözi az első generációs iPad-ok sebességét. Az Apple nagyon szeret hencegni az app store-jával, ez itt sincs másképp, ugyanis meglehetősen nagy hangsúlyt fektettek annak a tényezőnek a kiemelésére, hogy ugyan azok a dolgok használhatók az iPad mini esetében mint a nagytestvér, normál méretű iPad esetén. 


A mini fehér és fekete színekben is kapható lesz és már a kezdetekkor vásárolható hozzá a smart cover, ami ugyan azzal a technológiával készült mint elődjénél, ugyan arra a célra.

Ugyan nem egy teljes értékű iPad tulajdonosai leszünk, de valahol mégis. Az IOS operációs rendszer, a gyönyörű kijelző és a mindmáig változatlan design az almás cég ikonjaivá váltak. Steve Jobs halála óta talán ez a legnagyobb lépés amit nélküle meg mertek tenni, de még így sem tölt el csodálattal a túlárazott termékek hada közötti új jövevény. Az iPad mini megkaphatja a retina display-t, kaphatna valamivel nagyobb chip-et és még mindig a legdrágább a piacon a méretkategóriájában. Ezzel nem is lenne gond, de úgy, hogy nem a legjobb, miért árazzák ennyire a többiek fölé? Bizony a kis leharapott alma miatt a hátoldalon. Hogy Steve Jobs-ot idézzem "mert semmi sem tökéletes", még szerintem a mini sem az. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...