Cristiane Peschek: Szakasz

A Várfok Galéria egy fiatal fotográfus, Christiane Peschek kiállításával nyitja majd meg kapuit. A 27 éves, osztrák művész az első magyarországi bemutatkozásán, két fotósorozata mellett egy izgalmas, projektor révén megtekinthető diavetítést is bemutat majd a kiállításon.

A sorozatokat tekintve érzékelhető, hogy Pescheket elsősorban korunk női szerepeinek kialakulása és háttere foglalkoztatja. A képek titokzatosak maradnak, hisz egyiken sem láthatjuk a szereplők arcait, így tágabb értelemben különböző minták általános megfogalmazóiként értelmezhetjük őket. Peschek intim szituációkat tár elénk, mind a Nem leszek olyan, mint az anyám mind pedig a Naplók című sorozat darabjain.

Az első sorozat egyértelmű, hogy a fiatalabb nőkorosztály identitáskeresését mutatja be, melyet a művész szerint elsősorban az anyával való kapcsolat határoz meg. Több kérdésre keresik a választ ezek a képek, pl.: Mennyire épül rá a személyiségre a neveltetés, a családi minta? Mit hozunk magunkkal akár tudat alatt szüleink, elsősorban pedig édesanyánk múltjából?

A Naplók című sorozat egy tágabb keretben mutatja be a női témákat. A munkák a barokk vanitas csendéletek műfaját idézik, hiszen ugyanazokkal a kellékekkel játszanak: Sötét háttér, asztal, különféle növények és tárgyak, melyek mögöttes jelentést hordoznak.
A kiállítás megtekinthető február 25-ig a Várfok Galériában.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...