Használd a múzeumot!


Használd a múzeumot! címmel indul új, négy alkalmas programsorozat október 5-én a Néprajzi Múzeumban. A sorozat programjai között szerepel a fotógyűjtemény, a könyvtár, a technológia felfedezése és a műtárgygyűjtemények pedagógiai hasznosítása.

A négy alkalomból álló műhelybeszélgetés-sorozat középpontjában a néprajzi gyűjtemények állnak. Az egyes foglalkozások alkalmával a múzeum szakmai munkatársai ismertetést adnak a néprajzi tárgy-, fotó-, film- és dokumentum-gyűjtemények anyagáról és a néprajzi szakkönyvtárról, valamint módszertani bemutatót tartanak és gyakorlati segítséget is nyújtanak a közönség különböző érdeklődésű és célú csoportjai számára az egyéni felhasználási, kutatási, információszerzési lehetőségekről. A műhelybeszélgetés sorozat lehetőséget teremt a muzeológusok és a résztvevők közötti párbeszédre, a gyűjtemények hasznosításában szerzett különböző tapasztalatok megvitatására, a múzeumi szolgáltatások megismerésére és jobb kihasználására.

A programsorozat alkalmai:

2012. október 5. péntek 15.00 – 17.00
Használd a múzeumot! – A fotógyűjtemény felfedezése
Műhelybeszélgetés, látogatás a fotógyűjteményben.
Hol készülhetett a kép? A család otthonában vagy máshol? Hány generáció lehet a képen? Hogyan helyezkednek el a generációk? Ki van a középpontban? Hol lakhatnak a képen szereplők? Milyen a társadalmi helyzetük? Milyen jegyek utalnak erre? Egyáltalán, hogyan lehet egy képről információkat leolvasni?
A Néprajzi Múzeum munkatársai gyakorlati segítséget nyújtanak a fotógyűjtemény egyéni felhasználásához, kutatásához. A néprajzi fotók forrásértékűek többek között helytörténeti, családtörténeti kutatásokhoz, tárgymeghatározásokhoz is. A résztvevők a műhelybeszélgetést követően látogatást tesznek a múzeumi fotógyűjteményben.

A programra a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt előzetes bejelentkezés szükséges.


2012. október 12. péntek 15.00 – 17.00
Használd a múzeumot! – A könyvtár felfedezése
Műhelybeszélgetés, látogatás a könyvtárban.

A Néprajzi Múzeum munkatársai gyakorlati segítséget nyújtanak a látogatóknak a néprajzi szakkönyvtár megismeréséhez, a könyvtár gazdag anyagának, nyomtatott és elektronikus forrásainak egyéni, személyre szabott felhasználásához, kutatásához.

A programra egyéni látogatóknak előzetes bejelentkezés nem szükséges. Csoportos érdeklődés esetén a bejelentkezés szükséges.

2012. október 19. péntek 15.00 – 17.00
Használd a múzeumot! – A technológia gyűjtemény felfedezése 
Műhelybeszélgetés, új raktár látogatás a tetőtérben.

A Néprajzi Múzeumban segítséget nyújtanak a sokrétű technológia gyűjtemény egyéni felhasználásához, kutatásához. A népi építkezés, közlekedés, teherhordás, valamint a népi mesterségek tárgyai forrásértékűek a saját néprajzi kutatásokhoz, tárgymeghatározásokhoz. A program résztvevői látogatást tesznek az új tetőtéri raktárban.

 A programra a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt előzetes bejelentkezés szükséges.

2012. október 26. péntek 15.00 – 17.00
Használd a múzeumot! – A műtárgygyűjtemények pedagógiai hasznosítása
Műhelybeszélgetés középiskolai pedagógusok és múzeumpedagógusok számára

A műhelybeszélgetésre elsősorban pedagógusokat várunk, akiknek bemutatjuk a Néprajzi Múzeum középiskolásoknak szóló „Kontaktzóna” programja keretében zajló párbeszédes foglalkozásokat, műtárgyvizsgálatokat, műtárgyjátékokat.



A programra egyéni látogatóknak előzetes bejelentkezés nem szükséges.
A programsorozat a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében valósul meg.
Belépődíj: 1400 forint/fő.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...