Koktélok - II. rész

Előző bejegyzésünkben, egy rövid ismertető volt látható a legfontosabb italfajtákról, amik szükségesek lehetnek az alapvető koktélok készítésében. Most az elkészítés eszközeit és egy Iphone app-ot ismerhettek meg, amely mindig segítségetekre lehet, ha bármilyen koktélt szeretnétek elkészíteni.

A koktélok készülhetnek összeöntésből, vagy kimérten is. Az első koktélok valószínűleg a véletlenszerűségből születtek, de később tudatos keverés állt a háttérben, ez volt a mixermunka. A tudatos munkához mindig is eszközök kellettek, amik a célnak legmegfelelőbb segítséget nyújtják. Most nem térnék ki a poharakra, mert úgy érzem, aki kísérletezni szeretne, nem azzal kezdi, hogy elmegy és megveszi a megannyi pohárfajtát, hogy a legszebb díszében mutassa meg tudását. A későbbiekben erre is sor kerülhet persze, de ebbe én már nem szeretnék beleszólni. Az alapvető azonban a poharaknál is két dolog. 
Egy koktél készítésekor minden alkalommal jeget használunk, a bárokban részben a feltöltésre, részben az alkohol tartalom csökkentésére, és ami a legfontosabb az ital hűtésére. Aki már találkozott bártenderrel egy szórakozóhelyen, láthatta, hogy a jeget előbb a pohárba teszi, és aztán a shaker-be esetleg mixerbe, ennek a célja nem más, mint a pohár lehűtése, az italhoz való előkészítése. Ezt a jeget legtöbbször ki is öntik, és az italt szűrve öntik a pohárba, majd beleteszik a jeget, esetleg, a jégre öntik rá az italt. Nem csak jól néz ki, de praktikus megoldás is. 
A másik ami a későbbiekben is jól jöhet, egy koktélkanál. A koktélkanál nem különbözik sokat egy kiskanálnál, csupán hosszabb. Ennek több felhasználási módja is lehet, de talán amit ti is megmutathattok a vendégeknek, az az ital elválasztása, különböző konzisztenciájú italoknál ugyanis ha nem egymásba öntitek, nem keverednek össze. A kanalat a pohárba lefelé fordítva tesszük és az alsó élére töltjük az italt, így az ital nem az előzőleg beletöltöttel találkozik, hanem egy új felszínt hoz létre magának, ami ha más színnel is rendelkezik, még jól is néz ki. Természetesen az ital kimérésénél is nagy segítségünkre lehet, de erre akár a Shaker tetejét is használhatjuk. Kísérletezni nem tilos. 

Most négy könnyen érthető pictogrammal bemutatjuk mit használnak a mixerek még. A Mixer és a Shaker talán nem ismeretlen számotokra sem, Mixerrel a legtöbb háztartásban már találkozhatunk, talán túl egyértelmű is a használata. A Shaker a rázásra szolgál, egyes italok jobban érvényesülnek együtt, ha könnyedén össze vannak rázva. A Strainer a Mixer egy jóbarátja, ugyanis a kiöntésnél a koktélba nem kívánt hozzávalókat szűrjük meg, így természetesen az ízek érvényesülnek, de mégsem csúfítják el az italt. A Pestle egy olyan eszköz, mint a mozsárban a bot, tulajdonképpen az is. Ezzel összetörhetjük a felhasznált fűszereket, jeget és minden olyan dolgot, amivel az italba kísérleteznénk, vagy tudjuk, hogy jobb lesz tőle. A segítsége nélkül nem biztos, hogy minden íz ugyan úgy érvényesülne, vagy hogy egyáltalán beleférne a Shaker-be. 

A beígért App pedig a TheCocktailApp.com oldalon lesz megtalálható. Az eddig ismert Design elemeket használja fel és könnyíti meg vele a koktélkészítést. A következő poszt már a konkrét recepteket vonultatja fel, akik pedig már letöltötték a programot, a receptek ott is fent vannak hasonló dizájnnal. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...