Játékország


A Közlekedési Múzeum legújabb időszaki tárlatának szervezői valami igazán hétköznapit, kiállítások szempontjából viszont meglehetősen szokatlan témát választottak, hogy bemutassák a 20. század gazdaságát, családi életét, szokásait, közlekedési jellemzőit és még sokáig folytathatnám azoknak a területeknek a sokaságát, amiket valamilyen színten megismerhetünk a  kiállított játékokon keresztül.
Bepillantást kapunk az egykori szocialista tervgazdaság ipari- és gazdasági szerkezetébe. A kiállítás több száz eredeti magyar játékot mutat be, olyanokat, amelyek gyártását sikereik ellenére megszüntették, olyanokat, amelyek soha nem voltak népszerűek és olyanokat, amelyeket fél évszázada gyártanak és a mai játékboltok polcain is megtalálhatók.

A mindmáig népszerű "retró játékokon" felül olyan egyedi ritkaságok is megcsodálhatók, mint az Ikarus 630-ast mintázó "Elektróbusz" egyetlen fellelhető prototípusa, a 0-ás méretarányú Kandó-villanymozdony tanulmányterve, illetve azok az eredeti műszaki rajzok, amelyek alapján a legnagyobb hazai játékgyártó vállalat, az egykori Lemezárugyár népszerű játékait gyártották.
A kiállított több mint 300 játék között láthatók prototípusok, filléres trafikáruk, illetve olyan játékok, amelyek évtizedeken keresztül minden gyerekszobában megtalálhatók voltak, valamint olyanok, amelyek 50 éve népszerűek és a mai napig kaphatók. Sok közülük működés közben tekinthető meg.

A kiállításban felelevenítenek egy '70-es évek végi panel lakásbelsőt, a korra jellemző játékokkal, illetve egy 1950-es éveket idéző játéktervező irodát, ahol az ideológiai szempontok alapján tervezték az új játékokat.
A játékok - hasonlóan szinte minden magyar termékhez - 1945 és 1989 között jellemzően három szektorban, az állami vállalatoknál, az ipari termelőszövetkezeteknél (az ötéves tervek előirányzatai szerint), illetve a magán vállalatoknál, a sokszor tűrt, néha támogatott kisiparosoknál készültek. Így a játékokon keresztül bepillantást kapunk az egykori magyarországi szocialista tervgazdaság ipari- és gazdasági szerkezetébe is.
A kiállítás július 19-ig látogatható.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...