Ötven árnyalat trilógia, avagy a könyvek, amiket mindenki elolvas


Nemrég letéve az 50 árnyalat trilógia utolsó részét, büszkén állíthatom magamról, hogy –bár kicsit megkésve- de ismerem az utóbbi idők talán legnagyobb bestsellerét. Általában nem olvasom el a regényeket csak azért, mert azt mondják, érdemes, de mivel a városban mindenhol, a buszon, a metrón, a villamoson, a megállókban,  a gyalogosoknál, a plázákban, a kávézókban…egyszóval mindenütt ezt a regényt láttam, érdekelt, mi köti le ennyire a fiatalokat és időseket egyaránt.
Így hát én is magamhoz vettem a három kötetet, és a vizsgaidőszakban fellelhető rövid szabadidőmet azzal töltöttem, hogy elolvassam őket.

Az első kötettől ugyanazt vártam, mint bármelyik könyvtől: kicsit közelebb akartam kerülni a szereplőkhöz, ismerni őket. Habár a regény rendkívül cselekményes, pontos leírások, jellemrajzok nélkül is pontosan meg lehetett alkotni az adott szereplő személyiségét. A két abszolút főszereplő a dollármilliárdos Christian Grey, aki imádja a kezében lévő hatalmat, mindent irányít a környezetében, de ennek ellenére rendkívül jólelkű, segíti az éhezőket és több ezer ember munkaadója, valamint az író szerint bájos Anastasia Steele,  a trilógia elején még végzős angol szakos főiskolás, aki a megélhetésért az iskola mellett diákmunkát végez, szerény, nem szeretne gazdag lenni, konkrét tervei nincsenek a jövőjére. A két jellem teljesen ellentétes, mégis „első látásra” elindul valami kettejük között, és valamilyen módon mindig keresik egymás társaságát. Ehhez a részhez érve szinte biztos voltam abban, hogy ennek a regénynek nem sok köze lesz a valósághoz, hisz a milliomos mágnások nem gyakran találkozgatnak vidéki főiskolásokkal.
A találkozások során megismerhetjük a férfi főszereplő valódi tervét: alávetetté akarja tenni a lányt, szerződést akar aláíratni vele, hogy történhessen köztük bármi is. A lány olykor visszakozik, olykor aláírná, bizonytalanságát csak úgy döntheti meg, ha kipróbál ezt-azt. A helyzetet majdnem végig a lány irányítja, hisz Christian nem akarja bántani, de az első kötet legvégén talán a trilógia legmegrázóbb jelenete történik meg, ami miatt Ana végül elhagyja Christiant.
Ez után rögtön folytathatjuk a következő résszel, hisz rendkívül pozitív, hogy a két kötet között nem telnek el évek vagy hónapok, onnan folytatódik a történet, ahol az előző részben abbahagyták. Rövid közjáték után az „álompár” ismét egymásra talál, és innentől ilyen drámát nem is találunk a történetben.  A pár életét ebben az esetben két nő zavarja meg: az egyikük Elena, Grey legelső szeretője, aki bevezette őt a BDSM világába, a másik Leila, egy volt alávetett, aki pszihiátriai betegsége miatt végezni akar Ana-val. Cristian, a sármos pasas megoldja ezeket a problémákat, és a kötet végén eljegyzi szerelmesét. Ám már ebben a pillanatban érezhető a következő kötet feszültsége, hisz Jack Hyde, a harmadik kötet támadója már ekkor feltűnik.
Itt a két kötet között eltelik egy rövid idő, az esküvő részleteit például csak visszaemlékezésekből ismerjük meg, de a nászút boldog képei a regény elején feledtetik az esküvő hiányát az olvasókkal. A boldogság azonban csak rövid ideig felhőtlen, Jack megtámadja az otthon maradt Grey családot, és a nászút után többször megpróbál ártani a párnak. Végül, mikor betör a fiatal Grey házasok lakásába rendőrt hívnak, és a férfi börtönbe kerül. Egy rövid ideig vannak csak biztonságban, hisz a támadó újra visszatér, ekkor veszélybe sodorja mind Ana, mind közben fogant gyermeke életét. De végül mégis minden jól végződik.
Az egész regényben a nő, Anastasia szemszögéből figyelhetjük az eseményeket, így a férfi olvasóközönség számára, véleményem szerint, nem jelent igazi élményt. A mű legvégén fordul ez meg, amikor pár régebbi történést is megismerhetünk a férfi főszereplő perspektívájából.  Ekkor már megszületett az első gyermek, sőt úton a második baba, a család pedig úgy tűnik az elő év megpróbáltatásai után boldogságra talált.
A mű szövege gyatra…erre nem találok szebb szót, bár ez lehet a fordítás hibája is. És ráadásul a regény címét és a műben szereplő dalok címét is lefordították, amik a sokadik példa után zavarhatják az olvasókat. A cím, például soha nem nyer értelmet, ha a szürkét, valóban szürkének hisszük, de ha belegondolunk abba, hogy a főszereplő neve Grey, és ha a cím Grey ötven árnyalata lenne, mindenki számára világos lenne, mit is jelent a cím.

A történet összességében átlagos, csak a szereplők jelleme nem az. Sokan állítják, hogy Alkonyat másolat. Nos, ezt én nem tudom sem cáfolni, sem megerősíteni, hisz az Alkonyat és társai kimaradtak az életemből. De a regény egy ideig szórakoztató lehet, és a modernségével igazán a mai olvasók kedvére tesz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...