Egyetemista lány támogatót keres - vajon tényleg így csinálják?

Nagy Szilvia és Szabó Anna Eszter könyve talán a valóságot írja le, talán nem. Talán tényleg így keresnek tanulmányaikhoz, életükhöz egy kis kiegészítést a magyar egyetemisták? 

Őszintén…egyetemre járok, sok egyetemista lányt ismerek, nem csak a karról, sok más egyetemről is, és egyikük sem foglalkozik ezzel. Sőt, mivel a legtöbb esetben az előadásokon olvasok, így minden csoporttársam érdeklődik, mi is az, ami jobban leköt, mint a pszichológia vagy a pedagógia. Ha ezzel a címmel (Egyetemista lány támogatót keres) válaszoltam, a legtöbbször meglepődöttséget, és érdektelenséget tapasztaltam. Ők sem hiszik, hogy ez a jelenség valóban létezik. 

De egyébként a könyvről: Az alapötlet jó, eladható. Talán eléri a megcélzott vásárlói szektort, de talán túl keveset hallunk erről a regényről. A szöveg nekem nem igazán tetszik, és most azt sem állíthatom, hogy a fordítás hibája, hisz magyar írók műve. 

A történet elvileg 4 felsőoktatásban részt vevő magyar lány igaz története. Az első, Lili, szűzen lett prostituált, aki először „csak” erotikus masszást vállalt, de aki egyszer megindul a lejtőn… 

Zsófi története a mélypont a négy közül. Nem vették fel egyetemre, a szüleivel lakik, de kicsit függetlenedni akar. Prostituáltként kezd dolgozni, először fél a lebukástól, titkolózik. Egy nap azonban az édesanyja közli, hogy pontosan tudja, mivel foglalkozik a lánya, de ahelyett, hogy arra kérné hagyja abba, támogatja, sőt olykor még pénzt is kér tőle. 

Frida története szerint a lány épp Svájcba utazik, és ezt már nem először teszi. Ő visszaemlékezik arra, hogyan is lett ez a szakmája, és a svájci emlékeit próbálja felidézni, de nem történik ez meg a „legteljeskörűbben”. Emlékszik néhány kuncsaftjára, de semmi más különös eseményre nem. 

Heni története szintén nem a leghihetőbb. Az elhatározás után, mely jövőbeni szakmájáról szól megismerkedik Krisztiánnal, akit kicsit sem zavarna, ha a lány a testéből élne. Olyannyira nem, hogy viszonylag rövid idő után ő is kipróbálja magát a szakmában, később pedig feleségül veszi szajha barátnőjét, aki még ezután is folytatja munkáját. 

A regénnyel véleményem szerint az az igazi probléma, hogy ha valóban valós eseteket is dolgoz fel, csak a szép dolgokat írja le. A vendégek a legtöbb esetben tisztességesek és egyik lányt sem bántja senki. Így, ha egy kicsit elszántabbak lennénk, vagy ha olyan helyzetbe kerülnénk, hogy nehezebb a megélhetés, miért is ne vágnánk bele? A regény szerint annyira nem rossz hivatás ez… tehát hogy ne tegyék ennyire vonzóvá ezt az életformát, az árnyoldalát is be kellett volna mutatniuk, hogy teljes legyen a történet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...