Antoni Gaudí - Egy korszakalkotó katalán

Sokan, csak keveset, vagy egyáltalán nem tudnak a neves építész Antoni Gaudí életéről. Munkái világszerte ismertek, pedig már egy évszázad is letűnni látszik halála óta. Különleges művészete egyedivé tette és nevet hozott neki, hét épülete pedig ma már a világörökség részeként is őrzött értéket képvisel. A modern kor első úttörőjeként sokan bírálták és nem értették műveit. A gótika és iszlám stílus spanyolos keveréke mutatkozott meg munkáin, előszeretettel élt így a mór stílussal, de barokk ihletettséget is találunk remekeiben. A szecessziós építészet megalkotójaként is tekintenek rá, de ami biztos, hogy változatos, játékos és aprólékos munkái mindenre kiterjedtek. Épületeiben nem csak annak külsejét, de teljes belsejét is megtervezte, egyedi csempékkel, bútorokkal töltötte meg azt. Gondosan figyelt a részletességre, így remekei máig őrzik zsenialitását.

1852-ben született Reus-ban, ahol középiskolai tanulmányait végezte egy katolikus intézményben. Halálát 1926-ban lelte egy villamos baleset után Barcelonában. 1873-ban kezdte meg építészeti tanulmányait az Arquitectura de la Escuela Provincial de Barcelona (a barcelonai építészettudományi iskola) intézetében. Az egyetem rektora végzésekor azt mondta: "Még nem tudjuk, hogy bolondnak vagy zseninek adjuk e diplomát. Majd az idő eldönti". Ekkor ismerkedett meg Eusebi Güell textilgyáros gróffal, aki később fő megrendelője lett. Már tanulmányai során kapott megbízásokat, bár diplomával ekkor még nem rendelkezett. Fő műve talán a legismertebb mind közül, amit 42 éven keresztül tervezett és halála után is sokáig befejezetlenül állt, a Sagrada Família (szent család) templom. Az organikus építészetet a 20. század elején sok helyen nem értették, így ez a templom is a jövő templomává kívánt válni. A tervező saját szavaival élve „Az anyag tisztán, a maga asztrális görbületeiben tárulkozik majd ki, s ekkor majd a világ végre megsejtheti a paradicsom alakzatait.” Utolsó éveit ebben a templomban élte le remeteként elvonulva és folyamatosan tervezve végső nagy művét. 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte az épületet. 

Antoni Gaudí olyan építész volt, aki példát mutathat sokak számára, hiszen nem csak megtervezte műveit, de kivitelezte is azt. Fáradtságos munkát fektetett a munkásokkal való jó kapcsolatba is, mivel örömét lelte az álmai megvalósításában, így akár a kőtömböket is saját kezűleg rakta egymásra. Már korában több követőt tudhatott magáénak, hiszen már akkor világhírnek örvendett. Többek szerint Schulek Frigyes a Mátyás templom megépítésekor is merített ihletet munkáiból, de Makovecz Imre természetet idéző építészete is rejt a katalán mestert idéző vonásokat. Gaudí mottója volt, hogy „A könyveknél többet ér, ha közvetlenül a természetet tanulmányozzuk.”

Szavak helyett talán többet ér, ha képek mesélnek tovább legjelentősebb alkotásairól.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...