Xbox One - Nem az egyetlen!

A Microsoft a múlt héten debütált a legújabb konzoljával, ami a korábbi egy továbbfejlesztett változata. A bejelentés már egy ideje várható volt, sőt, még a nevére is megannyi tipp érkezett az Xbox 720-tól kezdve a Infinity-n át, de a sort nem is zárnám. A találgatásokra egyszerűen került fel a pont, hiszen a cég úgy érezte, legyen ez az egyes - azaz a One nevet kapta.

A névválasztás attitűdje talán éppen a használhatóság céljával született. Bill Gates a kezdetekben arról álmodott, hogy mindenki otthonában lesz világszerte egy olyan eszköz, ami az egyszerű tv-re kötve nyújt teljes szolgáltatáskört a média és a világ felé. A PC az idők folyamán kissé változtatott az elképzelésen, hiszen általa létrejött egy összetett és bonyolult, specializálódott eszköz, megannyi különböző igény kielégítésére. Manapság a játékkonzolok sem játékkonzolok csupán (ahogy a telefon is okostelefon, és a tévé is okostévé), kinőtték magukat és a lakás szórakoztató központjává váltak. Az Xbox One pontosan ezt a célt tűzte ki maga elé. Az új igények szerint "all-in-one entertainment", azaz teljeskörű szórakoztatóközpont lett. A bejelentés időszerűségét, talán a PlayStation 4 bemutatása sürgette leginkább. Bár utóbbit még nem láthattuk teljes valójában, hírt már kaptunk a gyártótól, így fel kellett kötni a nadrágot. 

8 magos processzor, 8 GB-os RAM, 500 Gb-os HDD, Blu-Ray lejátszó, HDMI és USB 3.0 csatlakozó, valamint 802.11n-es szabványú wifi és WiFi Direct támogatás került a gépbe, ami jó kezdetnek ígérkezik, de önmagában még nem lenne elég. A 360-hoz kapható Kineckt, mint mozgásérzékelős szenzor ebben az esetben alapfelszereltség lesz, természetesen megújult formában. A látóterületét 60%-al növelték, képes most már sötétben is eligazodni, a kamerája full HD képet rögzít és ezt 60fps-en teszi meg, ami arra utal, hogy nem csak az ujjmozdulatainkat különbözteti meg, de a lélegzetvételünkre is oda tud figyelni. A kézi konzol sem maradhatott ki a feljavításból, így természetesen pontosabb lett, hosszabb üzemidejű akkumulátort kapott és először talán itt nyeri értelmét a Wifi Direct a rendszerben. 

Ha már az újdonságoknál járunk, szemezgessünk néhány régi és új szolgáltatásból. Mindezt felügyeli egy  új, saját operációs rendszer és egy windows kernel, illetve a kettőt összehangoló szoftver a tévé és a gép között. A Skype természetesen már nem hiányozhat az anyacég repertoárjából, hiszen valamit ezzel is kell kezdeni, ráadásul az élvezet fokozásáért megcsapták egy osztott képernyős móddal, amiben a játék közben akár videotelefonálhatunk is a haverokkal. Természetesen az új igények szerint nem csak a megszokott kézmozdulatokra reagál (hála a Kinect 2.0-nak), de a hangunkkal is irányíthatjuk. A szórakoztatóközpont természetesen nem csak játékban merül ki. A ház központi egységeként nem csak a mentéseinket tárolhatjuk, de filmeket, zenéket és megannyi tartalmat menthetünk le benne, amihez a jelek szerint nem lesz szükséges az állandó internet kapcsolat. A több tartalomhoz természetesen több helynek is társulnia kell, így a meglévő 500 Gb-on felül felhő szolgáltatás is érezteti magát. A jelenleg 15 ezer szerverrel rendelkező Xbox Live szolgáltatás hamarosan ugrásszerű növekedéssel 300 ezerre növi ki magát, amivel eleget kíván tenni a fogyasztói igényeknek. 

Az Xbox one joggal bitorolhatná tehát a szórakoztató központ címet, hiszen a legtöbb adottsága megvan hozzá, ugyanakkor külső jellege most már talán kevésbé üt el minden otthoni eszköztől, mint eddigi elődje. Az új designban eltűnt a megannyi kerekded forma és ív, helyükre határozott vonalak és minimalista forma, szín került. Első benyomásra talán a ma igen divatos retro vonalakat készül meglovagolni, mint azt máshol is olvastam, tényleg kissé a kazetta lejátszókra hajaz. Mindenesetre könnyebb lesz beilleszteni vagy elsüllyeszteni a lakás bármely pontjára, és még az IKEA bútoraival is jól megfér.

A vas alá eddig 15 játékot toltak, amik között találhatjuk a Forza Motorsport 5, a Max Payne készítőitől a Quantum Break, sőt a Call of Duty: Ghosts DLC-s tartalmait is, de az EA Sports is készül az új XBox-ra a FIFA 14, Madden 25, NBA Live 14 játékaival, továbbiakat valószínűleg a június 10-én kezdődő E3 expón kívánnak majd bemutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...