24 év vendégművészeinek munkái a Budapest Galériában

Megnyílt a Budapest Galéria Kiállítóházában a nemzetközi művész-csereprogram szereplőinek alkotásaiból válogatott kiállítása, amit augusztus 25-ig láthat a közönség. Az 1989 és 2013 között részt vett, több mint száz külföldi vendégművész alkotásai a Lajos utcai kiállítóházban mutatkoznak be a hazai közönségnek. Az alkotók számára egy műterem az idegen városban talán ideális körülmény. Ez és a munka egyenletes ritmusa a művészeket különösen nyitottá teszi és felerősítheti kreatív energiáikat. Műveikben többnyire a budapesti környezet ismert jelenségeivel találkozhatunk, a „távolról jött ember” érzékenységével bemutatva. Festmények és grafikák mellett fotókat és szobrokat, valamint az utóbbi években készült intermédia munkákat, például videókat mutatnak be a galéria mindkét szintjén.

A Budapest Galériának 1989-óta feladata a művészcsere kapcsolatok keretében fogadni külföldi művészeket a Klauzál téren lévő két műteremébe, egy- illetve két hónapos szabad alkotó munkára. Érkeznek képzőművészek Lisszabonból, Párizsból, Strasbourgból, Frankfurtból, Stuttgartból, Bécsből, Salzburgból, Kremsből és Gyergyószárhegyről.  
A szerződésükben rögzített módon, a Fővárosi Képtárnak ajándékoznak egy-egy művet, ami általában itt készült el, a kiállításon ezekből a munkákból látható egy válogatás.

Természetéből adódóan ezen az eklektikus kiállításnak a megnyitóján nem kaphattunk választ, miért éppen most nyílt a válogatás, de a megnyitón fény derült a program fontosságára. Zsigmond Attila megnyitóbeszédében elmondta - "Az ideérkező művészek közül nem is kevesen sohasem jártak Budapesten, így mindennek a hangsúlya és felelőssége még jobban felértékelődik. Ez is ország imázs, nem is akármilyen."

A program keretében természetesen nem csak mi fogadunk külföldi vendégművészeket, de éppúgy választunk a hazaiak közül olyanokat, akik kiutazhatnak. Minden évben pályázat útján választják ki azokat a hazai művészeket, akik néhány hónapig külföldön alkothatnak. Az utóbbi években kétszáz, kétszáznegyven magyar művész pályázott a 16 vagy 17 helyre.

Szotyory László azt is elmondta, hogy az 1989 óta készült munkákat a BTM Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeumában őrzik, a gyűjtemény jelenleg mintegy 250 művet tartalmaz. A kiállításról részletesebben a Budapest Galéria honlapján lehet olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...