Iszlám kiállítás nyílik az Iparművészeti Múzeumban

Július 8-án nyílik az Iparművészeti Múzeum új kiállítása, amely iszlám vonatkoztatású műtárgyakat hivatott bemutatni.
A Múzeum küszöbön álló teljes rekonstrukcióját követően új, nagyszabású kiállítás megnyitását tervezik. Az Iszlám kincseit, köztük a hatalmas szőnyeggyűjtemény ritkaságait minden eddiginél nagyobb mennyiségben és nagyobb területen, az újonnan kialakított „Iszlám szárnyban” fogják bemutatni. A tervezett épületszárny Európában egy új „Iszlám múzeum” megszületésének ígéretét hordozza.

A kiállítás Ázsia és Észak-Afrika iszlám országaiból a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került művészeti alkotásokból mutat be válogatást. A kiállított tárgyak a művészi értékek mellett a gyűjtemény történeti és műfaji gazdagságát is szemléltetik. A textilek, fémtárgyak és kerámiák származásának földrajzi keretei Marokkótól Iránig és a Kaukázus térségéig, készítésük időhatárai a 9. századtól a 19. századig terjednek. A gyűjtemény legjelentősebb egységét az Oszmán-török birodalom területéről a 16–17. században főként kereskedelem és ajándékozás révén Magyarországra került színpompás szőnyegek, drágakövekkel díszített, remekművű dísznyergek, és ceremoniális fegyverek alkotják. Az Európában egyedülálló módon létrejött kollekció a művészet által kínált élmény mellett a kultúrák és vallások érintkezésének, a nemzetek együttműködésének pozitív példáját is felmutatja.

Az állandó új tárlat a múzeum második emeleti kupolatermében kap helyet az épület tervezett rekonstrukciójáig. A felújítás után a tervek szerint nagyjából hatszoros alapterületen, több más tárggyal együtt bővülve nyílik meg újra a kiállítás az erre a célra kialakított Iszlám szárnyban.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...