Piano+Ride - Zongoraestek kulturális sétával a Fugában

A FUGA elsőrendű üzenete: az építészet a kultúra elválaszthatatlan része. A különböző művészeti ágakból érkező kortárs alkotók bemutatásával az építészet és a társművészetek kapcsolatát kívánjuk erősíteni. Célunk, hogy a kultúrafogyasztó közönség a Budapesti Építészeti Központban otthonosan érezze magát. - Ez a pár mondat fogadja a FUGA honlapjára érkezőket első ízben, amikor még nem sejtik, mi várhat itt rájuk. 
A zenés estek közül, talán a város egyik legszebbjeként tarthatjuk számon a zongoraesteket. A Fuga-koncertek pedig nem csak a hangulatot festik meg az érdeklődőknek, de látványt nyújtanak és bemutatják zenei élet fontosabb színtereit is. A négy részes eseménysorozat egy kis sétára invitálja az érdeklődőket, ahol többek között a Liszt belvárosa, Bartók egykori lakhelye, de kortárs zenei műhelyek is bejárhatók lesznek.

Rajk Judit énekesnő, a Zeneakadémia tanára, a Fuga-koncertek szervezője az MTI-nek elmondta - "Az első sétát valószínűleg magam vezetem, mert akit felkértünk, sajnos visszalépett. A Piano+Ride (P+R) című sorozatunk többi alkalmával a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia építész szekciójának tagjai kalauzolják a közönséget. Így a Budapest Music Centerben az alapító-tulajdonos, Gőz László mellett augusztus 10-én Dévényi Tamás mutatja be az épületet"

Augusztus 14-én a séta útvonala a Zeneakadémia négy épületét, a Wesselényi utcait, a Semmelweis utcait, az Andrássy útit és a Liszt Ferenc térit érinti - egyelőre csak kívülről. Bartók Béla egykori lakhelyét, a Szilágyi Dezső téri Förster bérpalotát Sugár Péter mutatja be augusztus 29-én. 

Az első koncert alkalmával Július 28-án Borbély László, majd augusztus 10-én Kiss Péter, 14-én Fejérvári Zoltán, az utolsó koncerten, 29-én pedig Palojtay János ül zongorához. Az előadókról a cikk végén található link mögött tájékozódhatnak részletesebben az érdeklődők.

"A +gombok+ a koncertek és természetesen az előadók voltak, ezekhez varrtuk a +kabátokat+, a sétákat. Borbély László Liszt-műveket zongorázik, én pedig a Liszt életében fontos szerepet játszó pesti helyek emlékét idézem fel, köztük azokat is, amelyeket már lebontottak. Kiss Péter az újító Liszttől indul és Bartóktól Ligetin és Kurtágon át Eötvösig jut a zongorairodalomban. Fejérvári Zoltán műsorán is szerepel Liszt, mint a Zeneakadémia alapító elnöke, de megszólal Bartók, Kodály, Weiner műve mellett egy-egy Haydn- és Beethoven-kompozíció. Palojtay János estjén Bartók a főszereplő, és elhangzanak a kortársak, Janácek és Ravel darabjai" - részletezte Rajk Judit. 

Hozzátette: a programokat még az előző évad költségvetéséből szorították ki. Szeptemberben folytatni akarják a koncerteket, de - mivel a Nemzeti Kulturális Alap elutasította a Fuga pályázatát - egyelőre egyetlen forint sincs zenei eseményekre. Rajk Judit azonban más pályázatokon jobb eredményben bízik.

A koncertek egységesen, teljes áron 1500, míg kedvezményesen 1000 Ft-ba kerülnek. A sétával egybekötött jegyáráért, már ezek duplájáért lehet hozzájutni, de a mind a 4 alkalomra szóló bérlet olcsóbban, teljes áron 9, míg kedvezményesen 6000 Ft-ért megvásárolható.

Az aktuális rendezvényekről a FUGA, koncertekhez kapcsolódó oldalát ajánljuk.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...