Tejbegríz - Finom irodalom gyerekeknek és felnőtteknek

Hogy mit neveztünk eddig tejbegríznek? Hát…egy meglehetősen fura ételt. Kicsit folyékony, kicsit szilárd, kicsit ragadós, tejes, édes, kakaóval a legjobb…bár én sosem szerettem igazán.
Hogy mit nevezek én most Tejbegríznek? A Cerkabella Könyvkiadó egyik új kiadását, mely ezt a címet kapta. A kötet talán leginkább gyerekeknek szól, de én gyermek nélkül is imádtam minden pillanatát.

Nem egy egyszerű könyv ez.  Antológiának nevezném, melyben sok vers, sok mese és sok recept kapott helyet. A szerkesztő Lovász Andrea gyermekirodalom-kutató, kritikus, a receptekért Mautner Zsófia gasztroblogger felelt, az írók pedig nagyon sokan vannak. És nem is akármilyenek. Külön-külön talán mindannyiukat ismerjük, talán olvastunk is tőlük már valamit. Még az is előfordulhat, hogy nem gyermekeknek szánt művet ismerünk, de ebben a kötetben mindannyian megmutatják tehetségüket.
A könyvben színes történeteket olvashatunk, leginkább a gasztronómia témában, természetesen a gyermekek nyelvén. Szó esik benne az étkezésekről, a hozzávalókról, gyümölcsökről, zöldségekről, kész ételekről, sőt még az étkezésekkor keletkező foltokról, maszatokról. Ez a könyv színt visz a kisgyermekes és kicsit nagyobb gyermekes családok hétköznapjaiba a receptekkel, és a művekkel egyaránt. A receptek is egyszerűek, gyermekkel is elkészíthetőek, és finomak, ami szintén nagyon lényeges szempont.
Most, felnőttként megszerettem a Tejbegrízt, és ez nem az ételre vonatkozik. A kiadvány könnyed, szerethető, humoros, felnőtteknek és gyermeknek egyaránt élvezhető, hisz rendkívül fontos, hogy tudnunk kell, nincs gyermekvers és felnőttvers, kizárólag jó vers van.
És a téma miatt meg kell említenem, hogy ne felejtsük el:

„Alul a lapos, fölül a mély
Villát balra
Jobbra a kést, kanalat kívülre
Kiskanalat a tányér fölé
Szalvétát kétrét a villa alá, csücsök kifelé
Poharat a kiskanál mellé balra
Levest kanállal, jobb kézzel
Egyenes hát
Kés jobb kézben, villa balban
Könyök test mellett
A végén egymás mellé párhuzamosan
 Kompótot kiskanállal
A végén a tálkát megdöntve”

(Jeney Zoltán)



Szerzők:
András Sándor - Balázs Imre József - Böszörményi Gyula - Cserna-Szabó András - Darvasi László -Demény Péter - Fehér Béla - Finy Petra - Garaczi László - Grecsó Krisztián - Győrei Zsolt - Havasi Attila -Jász Attila - Jász Julcsi - Jeney Zoltán - Kántor Péter - Keresztesi József - Kiss Ottó - Kukorelly Endre -Lackfi János - Lugosi Viktória - Markó Béla -  May Szilvia -Mészöly Ágnes - Németh Zoltán - Nyulász Péter - Parti Nagy Lajos - Petőcz András - Podmaniczky Szilárd- Scheer Katalin - Szécsi Noémi - Tóth Krisztina - Turi Tímea - Varró Dániel - Vörös István - Zágoni Balázs- Zalán Tibor

Illusztrálta:
Kismarty-Lechner Zita

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...