Megnyílt a magyar kereskedelem két évszázadát bemutató állandó kiállítás

Megnyílt A jó kalmár a világ jótevője - Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című felújított állandó kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Budapesten.

"Az itt kiállított, kereskedelemhez kötődő tárgyakkal formába önthetjük az időt, hiszen ha a múltunk formátlan marad, elveszünk a történelmünkben. Ezért ki kell jelölni bizonyos pontokat, hogy hazataláljunk, ahogyan korábban a cégérek is segítették a tájékozódást" - mondta el Halász János kultúráért felelős államtitkár a megnyitón.


Hangsúlyozta: egy múzeum nem pusztán tárolók rendszere, hanem a tanulás intézménye, "olyan nyilvános kulturális tér, ahol párbeszéd zajlik az örökségünkről".

A felújított állandó kereskedelemtörténeti tárlat a magyar kereskedelem fejlődésének és történetének két évszázadát mutatja be.

Az első terem a vásárok és piacok világába kalauzolja a látogatókat, ahol megismerkedhetnek a mérésügy történetével és a Duna-parti kikötők sajátos hangulatával, a lacikonyhák, mutatványosok, állattáncoltatók emlékeivel. Emellett a bemutató a múzeum elődjét, a Magyar Királyi Kereskedelmi Múzeumot is megidézi.

A második terem a kereskedelmi szakiskolákat, az egyre színvonalasabb és sokrétűbb oktatási anyagokat mutatja be, betekintve a könyvvitel, számtan és az áruismeret tananyagába is.

Megelevenedik továbbá a kiállításban egy 20. századi kereskedő irodája és egy korabeli utcarészletet is áruszállító kerékpárral, hirdetőoszloppal és az első pesti fényreklámmal. Ezen felül a látogatók a korabeli boltok, drogériák díszes kirakatait és a színes reklámeszközöket is megtekinthetik.


A legújabb részben Stühmer csokoládébolt, papír-írószer üzlet és vasbolt várja a látogatókat, emellett megelevenedik az áruházak színes világa a Párisi Nagy Áruháztól a Corvin Áruházig.

Megjelennek a magyar kereskedelem életében olyan fontos szerepet betöltő intézmények mint a Hangya Szövetkezet és olyan események, mint az államosítás. A tárlat a szocialista kereskedelem bemutatásával zárul Közért üzlettel, állami áruházzal és korabeli kirakatokkal.

Az interaktív terekben a látogatók kipróbálhatják, milyen a kereskedő munkája.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...