Húsvét - mit is ünneplünk ezekben a napokban?

A húsvét nem karácsony, a köztudatban, a mindennapokban nincs is akkora jelentősége, mint a téli egyházi ünnepnek. Ez az ünnep is leginkább az egyház számára jelentős, és nem a nyuszi a legfontosabb történés, amit ekkor meg kell, meg kellene élni.
A héten sokat gondolkoztam azon, amikor az üzletekben emberek százai tolonganak a hímes tojás és a többi „kakaóbevonomassza” figurák körül, hogy szép szokás ez, de ma már nem igazán él, ha mégis, akkor is csak szűk körben. 

De mi is a húsvét valójában? Erre a kérdésre úgy vélem 10-ből 8 ember nem tudná a választ. Miért fontosabb ez a karácsonynál? Erre a kérdésre bele sem merek gondolni, hogy milyen válaszokat kapnánk.

A karácsony az egyházi életben az ünneplésről, a reményről, a ragyogásról szól. Megszületett a megváltó, akit vártak, akinek örülnek. Ilyenkor minden lakóház és üzlet ragyog a szebbnél szebb világító díszektől, ilyenkor kicsit mindenki egymás felé fordul, hisz valóban az örömről, a szeretetről szól.

A húsvét viszont nem egy teljes mértékben örömünnep, hiszen a feltámadáshoz előbb halál kell. Ez a gyász időszaka, a harangok is elhallgatnak. A megváltó harmadnapra feltámadt, ez már valóban egy örömünnep, talán ez a hit alappillére.

Születés nélkül nincs feltámadás, ez vitathatatlan, de sokkal nagyobb jelentőségű ez az ünnep a karácsonynál. A köztudatban viszont a sonkán, a csokoládén és a tévében leadott ismétléseken kívül semmit sem jelent. Az okát nem tudom, de azt gondolom, érdemes lenne ezen változtatni, nem külcsínben, leginkább lélekben.

Minden olvasónak áldott húsvétot kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...