Margitszigeti pótszobrok Legóból

Beck Ödön Fülöp | Fotó: Illyés Tibor
A KOCKAMŰHELY, a LEGO szerelmeseinek eddig sem lehetett ismeretlen. Eddigi monumentális alkotásaikkal már talán mind találkozhattunk, így például a 20 ezer építőkockából megépült Zeneakadémia, vagy a Bazilika méretarányos modelljeivel is. Most azonban olyan alkotások kerültek a helyükre, amik eddig hiányt képeztek. Izsó Miklós és Beck Ödön Fülöp bronz mellszobrai is köztük voltak azoknak a szobroknak, melyeket elloptak a margitszigeti Művészsétányról. A Young & Rubicam Budapest, a LEGO Store Budapest és a KOCKAműhely együttműködésében 2014 végén megépült ennek a két szobornak a LEGO® változata, amelyek felkerültek az eredeti szobrok talapzataira a Margitszigeten.


Természetesen gondolva az eddigi eseményekre a szobrokkal kapcsolatban, a kockák speciális anyaggal vannak egymáshoz illesztve, ezért nem lehet őket meglovasítani. A kihelyezett szobrok átmeneti megoldásként szolgálnak, a tervek szerint az önkormányzat jövőre pótolja a bronzalkotásokat.

A szobrász szobra - Izsó Miklós szobor
A készítők honlapján van pár érdekes információ a szobrokról, és pár mondatban bepillantást engedtek az alkotások és a munkák hátterébe is. 
  • Az építés előtt mindkét szobrot megterveztük egy 3D-s programmal, majd ez alapján építettük fel őket rétegről rétegre
  • A szobrok tervezése és megépítése közel egy hónapig tartott
  • Mindkét szobor belül üreges
  • A szobrokat a darabok összepattintása is egyben tartaná, viszont a kültéri felhasználás miatt a darabokat össze is ragasztottuk egy speciális anyag segítségével
  • A szobrok szinte kizárólag alapkockákból és laposakból készültek
  • A két szobor együttesen több mint 7000 darab szürke 2x4-es kockát rejt. Ha ezeket egymás mellé tennénk, akkor majdnem körbe lehetne velük keríteni az egész Nagyrétet.
Az eredeti szobrok


A projektet támogató Lego Store vezetői szerint ha ez az akció működőképes és sikert arat, akkor esély van rá, hogy a jövőben a fővárosban több hiányzó szobrot is ezzel a metódussal keltenek új életre.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...