Art on Lake - Művészet a tavon

A Szépművészeti Múzeum, mint köztudott, a klasszikus művészet gyűjtő és kiállítóhelye, de időnként kortárs kiállítások szervezésére is vállalkozik. Most azonban nem mindennapi feladatra hajtottak végre a szervezők azzal, hogy kiléptek a Múzeum falai közül és a Városligeti Csónakázó-tavon rendeztek kiállítást. A terület mely szimbolikus jelentőségű is, hisz több mint száz évvel ezelőtt a magyarság az itt található épületekkel, terekkel fogalmazta meg saját magának és a világnak, hogy mit gondol az elmúlt ezer évéről itt, Európában. 2011-ben erre a helyszínre Európa különböző országaiban alkotó művészek terveznek új alkotásokat. Így válik a kiállítás sajátosan egyszerre magyar és európai produkcióvá.
A zárt kiállítótermek helyett a városban elhelyezkedő szabadtéri vízfelület olyan lehetőséget kínál az itt bemutatkozó belga, cseh, finn, francia, holland, lengyel, német, olasz, osztrák, román, spanyol, szlovák és magyar művészek képzőművészeti alkotásainak, amely egyetlen múzeumban sem biztosítható a világon. Valamennyi idelátogató turista kikerülhetetlenül szembesül majd azzal, hogy Európa huszonöt művésze miként reagál a körülöttünk levő világra.
A múzeum azzal, hogy elhagyja az épület falait, és a lehető legnyitottabb módon, köztéren, korlátok nélkül mutatja be a kortárs művészek erre az alkalomra készült alkotásait, egészen újat teremt. Nincsenek falak, kerítések, a kiállítás látható a hídról, a sétányokról, és több hónapon keresztül minden nap délelőtt 10 órától sötétedésig körbe is csónakázhatóak az alkotások. Képeket nem osztanék meg az alkotásokról, hiszen azok való megítélését mindenki maga írja le, a mű a közelségben értékelhető leginkább és mivel szobrokról beszélünk, érdemes az odalátogatónak körbemenni, megérinteni és elgondolkoznia maga, mit jelent ez valójában.

A kiállítás szeptember 4-ig tekinthető meg a főváros városligeti taván.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...