Critical Mass és a BAM!

A hétvégén és az azt követő hétfőn, azaz 22-én és 23-án az ország legtöbb nagyvárosa nyüzsgött a bringásoktól. Vajon mi történhetett? Nyugi! Nincs olyan mértékben elviselhetetlen szmog, hogy betiltották volna az autós forgalmat. Már sokadik alkalommal megrendezésre került a Critical Mass ("Kritikus tömeg") és a BAM! (Bringázz a munkahelyedre!) amelyek a kerékpározás népszerűsítésére szolgáló akciók.
A CM története 1970-ben indult a svéd Stockholmban, de akkor még "Commute Clot"-nak ("Ingázó csomó") nevezték ezt az esti tekerést, mely akkor csupán 48 főt számlált.
Ma már ez jóval ismertebb és közkedveltebb esemény, hiszen a világ 325 városa dicsekedhet ezzel a rendezvénnyel.
Magyarországon először 2004. szeptember 22-én, az európai autómentes napon került megrendezésre, kb. 4000 fővel. Hagyománnyá vált, így évente 2 alkalommal, ősszel és tavasszal tekerhetünk együtt a Föld megóvása és fizikális erőnlétünk megőrzése érdekében egy ilyen nagy társaság tagjaként. 
De mégis mi legyen velünk, ha gyakrabban kerekeznénk, de egyedül nincs kedvünk, avagy merszünk nekivágni Budapest utcáinak?
Erre is tálalok nektek megoldást! 

Minden hónap utolsó péntekén, a Hősök terén este hatkor összegyűlik a Minimal Mass ("Minimális tömeg") és egy 34 km-es kört írnak le, melyet kb. 3 óra alatt kényelmesen lehet teljesíteni. Az esemény teljesen nyitott, így bárki csatlakozhat, a szervezők csak arra kérnek mindenkit, hogy szigorúan tartsuk be a KRESZ-szabályait. 
Most már kis csoportban, nagy csoportban, gyakrabban, ritkábban, éjjel-nappal is lehet biciklizni. Nos, nem írtam el, hiszen az éjszakai bringázásra is van lehetőség. 

NightRide ("Éjszakai kerekezés") címmel minden szombat este, a budapesti Szabadság-térről indul egy éjszakai kerékpározás.
Nem csak a szabadidőnket tölthetjük el ezzel az sporttal, hiszen nagyon sokan a munkahelyükre és iskolájukba is két keréken jutnak el.
Ezt a szokást is szeretnék népszerűsíteni az aktív bringások, így 2008 óta évente két alkalommal megrendezik a BAM! (Bringázz a munkába!) kampányt. Az időtartama 5 hét, melynek során több, mint 10 ezren tekernek el munkahelyükre. A mostani szezon 2012. április 11-től május 15-ig tart. Minden cégnek, vállalatnak adott a lehetőség, hogy tesztelhesse, mennyire kerékpárosbarát.
A nevezettek nem csak jobb közösséggé kovácsolódhatnak, de nyereményekre is szert tehetnek.

Remélem kedvet csináltam a tekeréshez. A kerékpározás nem csak fizikailag, de lelkileg is jót tesz, hiszen barátokkal, családtagokkal sportolhatunk a friss levegőn, melynél több nem is kell a kikapcsolódáshoz rohanó életünk mindennapjain. Nem kell hozzá elutazni, sem mindenféle méregdrága sportfelszerelés és ruházat. Felkapjuk az egyik melegítőnket, előszedjük a pince mélyén porosodó járgányunkat, picit helyrepofozzuk és már indulhatunk is. Viszont a rendbeszedési munkálatok során mindenképpen szerezzünk be egy első, fehéren vagy sárgán, és egy hátsó, pirosan világító lámpát. Ezek mellé pedig elengedhetetlen a fényvisszaverős mellény. A tévhittel ellentétben egyáltalán nem vicces látvány a mellény viselete, a saját érdekünkben vegyük fel, főleg ha a NightRide eseményt választjuk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...