A Déli Ég Csodái - Éder Iván fotókiállítása


A csillagos égbolt rengeteg látnivalót rejt. A Hold, bolygók és csillagok szabad szemmel szinte alig láthatóak, távcsöves látványán pedig kimeríthetetlen. Látni a születő csillagokat, vagy megfigyelni a már óriási galaxissá változó csillagpopulációkat épp úgy különösen nagy élmény, mint ahogy egy csillag halálának elő-, vagy utófázisaiba bepillantást nyerni.

Számos olyan csillagkép van az égen, amely földrajzi okok miatt a Föld északi féltekéjéről - így Magyarországról - nagyon kedvezőtlenül, vagy egyáltalán nem is figyelhető meg.
A déli félteke azonban rendkívül kedvez a csillagászati megfigyeléseknek, A Namib- és a Kalahári sivatag között fekvő 1800 m magas terület száraz klímája, tiszta levegője, és ritkán lakottsága miatt tökéletes csillagászati fotók elkészítéséhez.
A képek készítése nem egyszerű feladat. Mivel rendkívül halvány jelenségekről van szó, megörökítésük hosszú expozíciót igényel, miközben a távcsövet nagyon pontosan a célon kell tartani annak érdekében, hogy ne mozduljon be a kompozíció.
Éder Iván 1993 óta foglalkozik a csillagászattal, első csillagászati élményeit a kilencvenes években a bajai Tóth Kálmán utcai bemutató csillagvizsgálóban szerezte. 2000 óta foglalkozik csillagászati fényképezéssel. 2006-ig még filmre és diára fotózott, azóta pedig digitális fényképezőgépekkel fotózza az égboltot. Ehhez saját felszerelést, és saját készítésű távcsöveket használ. Képei jól ismertek Európában és a tengerentúlon is épp úgy, mint a fejlettebb Távol Keleti országokban. Munkái rendszeresen megjelennek hazai és külföldi szaklapokban, magazinokban és könyvekben, illetve internetes oldalakon. Számos alkalommal választották alkotását a nap képének a NASA igen népszerű oldalán.
A kiállítás a Klebelesberg Kuno Művelődési és Művészeti Központban tekinthető meg 2012. április 2. és 15. között.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...