Húsvét a kertek alatt



A hosszú hétvégén ismét alkalmunk nyílik egy tartalmas pihenésre. Legyen szó egy fitness-welness központ meglátogatásáról, egy családi kirándulásról vagy épp egy napágyban lustálkodós - jó könyvet kiolvasós programról.
Bármit válasszunk is ki, töltsük azt a családunkkal vagy a barátainkkal, hiszen nincs is jobb megosztani élményeinket a szeretteinkkel!


Nézzük meg, hogy a nyuszin és a csokitojáson kívül mit is ünneplünk a tavaszi napéjegyenlőség idején!


A keresztények legfontosabb ünnepe, hiszen Jézus a keresztre feszítés után, harmadnap feltámadt. Nagycsütörtökön megtartotta a tanítványainak az utolsó vacsorát, majd nagypénteken kilehelte lelkét a Golgotán, azaz a Koponyák Hegyén.

Húsvétvasárnap az asszonyok a sírhoz vonultak, hogy bebalzsamozzák a testét, ekkor angyalok jelentek meg és közölték velük, hogy Krisztus feltámadt.

Húsvéthétfőn a bő termésért imádkoznak az emberek. Ennek szimbóluma a nyúl, ami köztudottan szapora állat, és a tojás, amely magában rejti az új életet.
Honnan tudjuk, hogy pontosan mikor van ez a vándorló ünnep? A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap, hiszen a zsidók ekkor tartották a Peszach ünnepüket. Ezen ünnep keretén belül fogták el Jézust.
Szinte az egész világon megtartják ezeket az ünnepnapokat. Magyarországon tojásfát állítanak,
locsolkodnak, tojást és virágot ajándékoznak. A lányokat ekkor eredetileg vízzel, ma már legtöbbször parfümmel meglocsolják, hogy azok szépek és jó anyák legyenek. A fiúk a locsolásért hímes vagy festett tojást kapnak, esetleg virágot. A tojásdíszítés fortélyairól következő cikkünkben olvashatsz.
Azok a legények, akik a déli harangszó után érkeznek megöntözni a lányt, kemény büntetést kapnak: ekkor a leányok kapják elő a szódás üvegeket és öntik nyakon a későket!
Ne feledjétek el továbbvinni avagy feleleveníteni ezt a szép népszokást! Nem csak a hagyományőrzés legyen a cél, de egy remek program is lehet a húsvéthétfői találka a lányoknál! :)


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...