Lakásétterem

Amikor egy kedves ismerősöm említette, pontosan ilyen nagy szemekkel bámultam rá, ahogy most a legtöbbet nézhettek. Mit jelent ez? Étterem a lakásban? Lényegében igen, de egy kicsit mégse.

Budapesten ugyan még gyerekcipőben jár a kulturált szórakozás e formája, de egyre több nagyvilági háziasszony vagy úriember alakítja át, hőn szeretett lakását egy-egy este erejéig. Ehhez persze a legkreatívabb módon igyekszik felhasználni azt, amije van (étkészletek, poharak, bútorok). Ebben segítenek a barátok esetleg a nagyobb gyermekek, akik később felszolgálóként, kuktaként vagy akár műsorszámként is visszaköszönhetnek. A fakanál pedig mindvégig a házigazda kezében marad.


A vendégek általában a gasztronómiában jártas, vagy csak érdeklődő kedves ismerősök vagy ismeretlenek, akik természetesen étteremhez mérten hozzájárulnak az igen nívós vacsora költségeihez. Cserébe viszont sokkal többet kapnak: A családias hangulat, már magából a helyszínből is adódik. Ráadásul nem kell bizonyos idő elteltével átadnunk az asztalt, vagy éppen ellenkezőleg, felállhatunk egy kicsit mozogni, vagy tarthatunk kicsit hosszabb szünetet az ételek között (a sok fogás következtében ez igen hasznos lehet). A legnagyobb előnye pedig az, hogy akár meg is leshetjük mi és hogyan készül éppen, a konyhában. Gondoljátok végig, melyik konyhafőnök engedne be egy vendéget az ő kis birodalmába?! Alkalmi séfjeink pedig főznek olyan jól, mint egy hivatásos!

Aki kicsit is érdeklődik a gasztronómia világa iránt, annak mindez hatalmas élményt fog nyújtani. Az alatt, a pár óra alatt rengeteg mindent magába szív az ember, ha nyitva tartja a fülét. Hiszen milyenek a vendégek? Állandóan beszélgetnek és ez így is van jól, gazdát cserélnek a tapasztalatok. Lényegében mindenki bedobja a témának megfelelő tudását egy kalapba, és mindenki azzal távozik, ami számára ismeretlen volt. Például, éttermek neveivel, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni. Előkerülnek régi vagy éppen megújult folyóiratok, amikben csodálatos recepteket találhatunk. Vagy gazdagabbak leszünk azzal az ismerettel, hogy hogyan lehet felnyitni egy kókuszdiót.

Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek. Aki teheti, vegyen részt egy ilyen esten. Nekem is volt szerencsém meghívást kapni, egy lakásétterem megnyitójára. Erről egy későbbi bejegyzésemben részletesen be is számolok majd. Mindenképpen szeretnék bemutatni nektek egy érdekes párost. Két barátnő, mondhatnám úgy is, hogy az ég és a föld, de a konyhában tökéletesen kiegészítik egymást. Csodálatos ételek kerültek ki a kezeik alól. Szerencsére sikerült őket egy kicsit kifaggatnom, fogásaik titkairól. De erről majd bővebben, hamarosan.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...