Variációk egy témára: A göngyölt hús


A göngyölt hús az első önállóan készített karácsonyi vacsorám ékessége volt, ezért mindig nagy lelkesedéssel és szeretettel készítem, mikor csak van rá lehetőségem. A legjobb benne, hogy különösebb kockázat nélkül variálható, tehát még ha kísérletezünk, se nyúlhatunk mellé. Eredetileg marhahúsból készül, de borjúhússal talán kicsit izgalmasabb, csirkével pedig könnyebb étel születik. A töltelék pedig tényleg csak a fantáziánkon múlik. Ezúttal három variációval készültem nektek.

Klasszikusan marhahússal dolgoztam. Fontos, hogyha bemegyünk a henteshez, tudassuk hogy göngyölt húst szeretnénk készíteni. Mivel nagyobbacska szeletekre lesz szükségünk, az eladónak általában a raktárból kell előhoznia olyan méretű húsrabot, ami nekünk a szeletekhez majd megfelel. Jobban járunk, ha megkérjük, hogy vágja is fel, mert otthon ez nehézkes feladat. Négy személyre körülbelül hat szeletet számolhatunk.

Elkészítés 
A húst megmossuk, levagdossuk a még rajta maradt zavaró kis cafatokat. Majd a szeleteket kiklopfoljuk (egyrészt, hogy ne legyenek olyan vastagok, másrészt így könnyebben átsül). Mindkét oldalt besózzuk, borsozzuk.

Az első variáció a töltelékre:
  • füstölt sonka
  • trappista sajt
  • gombaszeletek
Ez a legegyszerűbb, amit el tudunk képzelni, de amennyire egyszerű olyannyira finom is. 

A második:
  •  füstölt sonka
  • kakukkfüves túró (enyhén sózva és borsozva,)  
  • gombaszeletek
Ez a személyes kedvencem, ezt használtam karácsonykor is. A túró izgalmasabbá teszi, a kakukkfű pedig kiegészíti a hús ízét. Egy kevéssel megszórhatjuk a hús külső oldalát is.
A harmadik:

  • füstölt sonka
  • fetasajt 
  • gombaszeletek
Itt a feta, ami kicsit érdekesebbé teszi az ételt.

Fontos, hogy bármelyik variációt készítjük, pakoljuk meg bőven töltelékkel. Ha ez megtörtént, minél szorosabban próbáljuk összegöngyölni a húst. Tűzzük meg középen és két oldalt is, ehhez használjunk hústűt vagy fogpiszkálót. Nem kell megijedni, ha nagyon vastagok lesznek, össze fognak sülni.

Vegyünk elő egy sütőzacskót, csurgassunk bele egy nagyon kicsi olajat és oszlassuk szét. Szorosan helyezzük el egymás mellett a kis „csomagjainkat”. Zárjuk be a zsák száját, és szurkáljuk meg a zacskót egy megmaradt tűvel. Ezután tegyük előmelegített sütőbe, 200 fokon. Körülbelül egy óra múlva kis is vehetjük.
Szedjük ki a húsból a tűket, majd karikákra vágva tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...