Gorilla után itt a pók?

A Joby által gyártott Gorillapod néhány év alatt a fotósok kedvenc kütyüje lett. A lábak helyzetétől függően nagyjából 6-16 cm magas állvány szinte bárhova felerősíthető, apró mérete miatt egy kis táskában is hordozható, és mindenekelőtt rendkívüli stabilitást biztosít.
Az ötlet újszerűsége abban állt, hogy a nehéz állványok helyett a környezetünkben fellelhető tárgyakat használjuk fel (egy faágat, a kerékpár kormányát, az ablakkilincset stb.), így hozva létre magas, könnyű és stabil állványokat.
A hagyományos tripodokhoz képest – melyeket három fix, merev láb alkot – a Gorillapod lábai minden irányba forgatható/tekerhető gömbcsuklókból állnak, így az állvány szinte bármilyen helyzetet fel tud venni, a tapadó gumigyűrűk miatt pedig gyakorlatilag bármilyen körülöttünk lévő tárgyra ráerősíthetjük.
Az állvány megjelenése óta már egy sereg díjat bezsebelt.


Egy amerikai innovatív társaság, a Lethal Protection – talán a Joby sikerén felbuzdulva – egy új, a Gorillapodhoz hasonló működési elvekkel rendelkező állvány piacra dobására készül. A „Csodálatos Pók” néven emlegetett Life-Phorm kétségtelenül eredeti formavilága elsőre valóban megkapó: szakít a hagyományos háromlábú állványokkal, ugyanis hat, leginkább póklábakhoz hasonlító tartórúdon áll. És bár a póknak nyolc lába van, mégsem ezen bukik meg a dolog.

A Life-Phorm ugyan képes megváltoztatni alakját, ugyanakkor kérdéses, hogy a Gorrilapod kilenc gömbcsuklóból álló, gumi borítású lábaival a két-három illesztéses alumínium póklábak felvehetik-e a versenyt. Az kétségtelen, hogy a Life-Phorm bitang jól néz ki, és az is biztos, hogy sík terepen legalább olyan jól teljesít, mint a Joby állványa.
A Life-Phorm 2012 szeptemberétől elérhető lesz a boltokban, mi kíváncsian várjuk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...