Pars Krisztián révbe ért!


Pars Krisztián kalapácsvető tavaly világbajnoki ezüstérmet, idén Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. 2012-ben tíz versenyen indult, melyből kilencet megnyert, így az egyik legnagyobb aranyesélyesként utazott ki a londoni olimpiára.

Az olimpiai selejtező teljesítmények után Pars legnagyobb ellenfeleinek az athéni olimpiai bajnok Murofusi Kodzsi (japán) és a címvédő Primoz Kozmus (szlovén) számított, ám a magyarral ellentétben egyikőjük sem tudott a szezonban 80 méter fölötti dobást bemutatni. A selejtező szint 78 méter volt, amit mindhárman könnyedén megcsináltak.

A döntőt vasárnap este rendezték meg, a versenyzők hat körben mutathatták meg mire képesek. Krisztiánnak már első próbálkozásra sikerült 79 méter fölé röpítenie a kalapácsot (79,14 m), míg riválisai vagy kisebb, vagy érvénytelen dobást hajtottak végre.
A következő fordulónál Kozmus kalapácsa a ketrecben landolt, így Parsnak várnia kellett, talán emiatt is nem tudott javítani: 78,33 méterrel folytatta a szép kezdés után.
A győzelmet érő eredményt a harmadik kör hozta meg.  Az olimpián először 80 méter megtétele után ért földet a 7,26kg-os kalapács: 80,59 méterre szállt.
A verseny felénél az utolsó négy helyezett kiesett, és csak a legjobbak mehettek tovább.
A következő három körben nem sikerült javítani Krisztiánnak, de Kozmus, Murofusi és a többiek még a 80 métert sem tudták elérni.

Pars Krisztián 30 évesen magabiztos szerepléssel, egyedüliként elérve a 80 méter feletti dobást megszerezte élete első olimpiai aranyérmét.
A siker után korábbi nevelőedzője, az elhunyt Németh Pál képét a kezében tartva ünnepelt.

Nagyon boldog vagyok, egyelőre nehéz felfogni, ami történt – mondta Krisztián a verseny után.
Németh Pálnak, volt nevelőedzőmnek és mesteremnek is sokat köszönhetek, sajnálom, hogy nem élte meg ezt az eredményt. Ugyanakkor a fia, Németh Zsolt mellettem van, és sokat segít. Egy kicsit bennem, van, hogy nem dobtam úgy, ahogy igazán szerettem volna. A többiek eredménye nem úgy alakult, ahogyan azt vártuk, kicsi hiányérzet is maradt bennem, hogy nem vittek előre ebben a versenyben. Nagyon jó volt, hogy 79 méter fölött kezdtem.”


Végeredmény:

  1. Pars Krisztián – 80,59m
  2. Primoz Kozmus – 79,36m
  3. Murofusi Kodzsi – 78,71m

Krisztián sikere a magyar atlétika 10. aranyérmét jelentette, és az ötödiket, ami kalapácsvetésből született. Az elsőt még Németh Imre szerezte 1948-ban, pont itt Londonban.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...