Berki ott van a szeren!

Berki Krisztián, az Újpest 27 éves tornásza szerezte meg a magyar küldöttség harmadik aranyérmét, így Borkai Zsolt - a MOB jelenlegi elnöke - 1988-as szöuli győzelmét követően ismét magyar olimpiai bajnokot ünnepelhettünk lólengésben. 






Pedig a harmadik selejtezőkör Krisztián számára nem úgy sikerült, ahogyan tervezte. Az előzetesen is nagy esélyesnek tartott magyar versenyző két hibát is vétett gyakorlata közben: kihagyta az egyik nagyon értékes egykápás elemet, ráadásul szétnyitotta a lábát az egyik terpesztés során, így súlyos tizedeket vesztett, meg kellett elégednie a 15,033-as eredménnyel. 

Viszonyításképpen: a szám másik magyar indulója, Hidvégi Vid, aki a 2012. évi Európa-bajnokságon 5. helyezést ért el - Berki Krisztián pedig aranyérmes lett -, szép gyakorlatot bemutatva 15,100-ot kapott, így harmadik helyről várhatta a folytatást. Berki az ötödik helyet szerezte meg. 



"Dühös vagyok, mert nem tudtam megcsinálni, amit tudok - idézte a hazai szövetség Berki nyilatkozatát. - Az okokat nem tudom, de nem is akarok ezen rágódni. Igazából nem izgultam, hiszen gyerekkorom óta ezért dolgozom, élvezem az olimpia hangulatát, persze az egy más dolog, hogy tudat alatt mit élek meg. Sajnos, nem tudtam kiadni magamból, amit tudok, már az megzavart, hogy az első elem nem ment fel úgy, ahogy kellett volna, aztán a harmadikban rontottam, ettől kezdve úszott a gyakorlat, fejben is szétestem, nagyon kellett koncentrálnom." 

Szerencsére, azonban nemcsak a nagyszerű formát mutató Vidnek, hanem a kétszeres világbajnoknak is sikerült bejutnia a döntőbe, így reménykedve várhattuk a folytatást az augusztus 5.-én megrendezett döntőben. 

A nyolcas döntőben Hidvégi Vid harmadikként lépett a lóhoz, hogy bemutassa 6.6-os kiindulópontú gyakorlatát. A tavalyi vb 4. helyezettje azonban sajnos rontott, leesett a szerről, így alapból 1 pontos levonással indult, pontszáma 14,300. Vid - aki most vett részt először olimpiai játékokon - célja a döntőbe jutás volt, s rontása után sem keseredett el: „Nem izgultam el a gyakorlatot, a melegítésnél jól ment, a döntőben egy technikai elem nem sikerült. Ez benne van a pakliban.” A KSI versenyzője végül a nyolcadik helyen zárt. 

Ötödik volt a sorban Berki Krisztián, aki rendkívül magabiztosan és hiba nélkül adta elő erősebbik - 6.9-es - gyakorlatát, a tőle megszokott pontossággal és eleganciával. A gyönyörű gyakorlatot a bírák is kellőképp méltányolták: 16,066-os pontszámmal zárt, az összes lólengésgyakorlat között a legmagasabbal addig az olimpián, emellett szintén magas - 9,166-os - kivitelezési értéket kapott, láthatóan az ítészeket is lenyűgözte az előadás. 









Azonban hátra volt még a legnagyobb ellenfél, Louis Smith, aki parádézott a selejtezőben. A két versenyző hosszú évek óta mérkőzik meg egymással világversenyeken: az angol a 2010-es vb-n Berki mögött lett második és három kontinensviadalon végzett másodikként (kétszer magyar riválisa mögött). Most erősen fogadkozott, hogy ezen a szeren ő lesz az első brit olimpiai bajnok. Mikor szólították, majdhogynem felrobbant a hangzavartól a 16.500 férőhelyes O2 Aréna, mely csordulásig megtelt. Mivel Krisztián gyönyörű gyakorlatot adott elő, Smith-nek kockáztatnia kellett: nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, s összességében szépen teljesített, a döntés a bírák kezébe került. 

Smith pontosan ugyanannyi pontot - 16,066-ot - kapott, azonban pontazonosság esetén a kivitelezési érték dönt, amiben az angol egy tizeddel elmaradt a magyar tornásztól, így Berki Krisztián az olimpiai bajnok! 
Az "aranyat érő" gyakorlat:


„Egyelőre még nem tudom felfogni mindazt, ami történt - nyilatkozta röviddel az eredményhirdetés után Berki. - A bevonulásnál a sírás kerülgetett, nagyon jólesett, hogy ennyi magyar volt a csarnokban. A gyakorlatomban most nem tudok és nem is akarok hibákat keresni, megcsináltuk, amiért jöttünk, és ez a legfontosabb. Azt hiszem, épp a legjobb pillanatban alakult minden megfelelően a győzelemhez. Nagyon boldog vagyok. Azt kell mondanom, hogy amit a két angol fiú csinált, az előtt le a kalappal, őket biztosan jobban nyomta a tét, hiszen hazai közönség előtt szerepeltek az olimpiai döntőben.” 

S hogy mik a tervei a jövőre nézve a két alkalommal is „Az év magyar sportolója” címet elnyerő tornásznak? Gondolkodik-e a következő négy éves ciklusban, hogy újra megmérettethesse magát az ötkarikás játékokon, 2016-ban, immár Rio de Janeiróban? 


"Rióban nyertem életem első Világkupáját, így mindenképpen kedves helyszín számomra. Ha a pekingi csalódás (megjegyzés: a 2008-as pekingi játékokon a torna kvalifikációs rendszerének furcsasága miatt vb-másodikként nem indulhatott) után talpra tudtunk állni, s végigcsinálni négy olyan évet, amit szinte nem is gondoltunk volna, hiszen az elmúlt években Eb-ket, vb-ket tudtunk nyerni folyamatosan, akkor lesz erőm a következő négy évhez is. Most szeretnék fújni egy kicsit, ebben az évben már biztosan nem megyek tornaterembe." 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...