Remekművek Szamizdatban


Orwell és Bulgakov írásainak sorsát, a művek betiltásának történetét, és a betiltás feloldása utáni olvasóközönség reakcióit vizsgálja az Országos Idegennyelvű Könyvtár nemrég kezdődött beszélgetéssorozatában.

Ezekből a betiltott művekből sokat megtudhatunk a Kádár rendszer kultúrpolitikájáról, hisz a művek leginkább a szocializmus kivesézésével, negatív jellemzőik felismerésével és felnagyításával foglalkoznak.

Orwell 1984 című műve például negatív utópiaként mutatja be a Kádár rendszert. Az angol író 1948-ben írta művét, és ekkor azt gondolta, 1984-re Angliában is a keleti országok politikája lesz az uralkodó eszme, sőt az addig történt megfigyeléseket, új szabályokat stb. felnagyítva, azt gondolom, kicsit parodizálva jeleníti meg művében („újbeszél nyelv”, Nagy Testvér”).

A beszélgetéssorozat választ ad még arra, hogy mi lett a kortárs fordítók sorsa, hogyan sokszorosították és hogyan folyt a titkos terjesztés.  Több időpontban lehetséges még a részvétel egy-egy rendezvényen, beszélgetnek még: január 29-én, február 5-én és február 26-án.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...