Technika a konyhában - CES 2013

Bár a hölgyek többségének talán nem nagy érdeke körbevenni magát a technikai újdonságok számos példányával, mára már mindenhova beékelődik ez a világ is. A most januárban megrendezett CES is egyike az év közben megrendezett nemzetközi technikai konferenciáknak, idén azonban a hölgyeknek is kedvezni szeretnének. A nagyobb gyártók ugyanis (például a Samsung, a Qualcomm, TI és Powermat is), már komolyabb piacot látnak konyhai felszerelések fejlesztésében. A hűtő, a konyhai segítőképernyő és s vezeték nélküli háztartási gépek is mind ebbe a kategóriába tartoznak, és persze mindhárom jelen is volt a kiállításon. 


A Samsung egyik nagy dobása egy hűtő, ami T9000 LCD névre hallgat, ami egy korábbi 4 ajtós típusának a "modernebb" változata. A terjedelme eddig is nagy volt, de itt most nem a méret számít, hanem a köré felépített technikai háttér. Kapunk ugyanis hozzá a jégkocka adagoló felett egy 10 colos érintőképernyőt, amely nem csak érintésérzékeny, de már a hálózathoz is csatlakozik. Lehet rajta vezetni a belül található termékeket, azok szavatosságát, illetve az interneten keresztül elérhető mindez az okostelefonunkon is. Egy Linux alapú program segítségével megannyi kiegészítő programot kapunk hozzá, amik segítségével receptek közül válogathatunk, üzeneteket rögzíthetünk, vagy írhatunk ki az elejére bármit. A Samsung még árat nem közölt, de egyes források olyan 4000 $ körülire lőtték be az árát, ami még igazából elég borsosnak mondható. Nem ez az első ilyen termék a piacon, de úgy tűnik ez többet nyújt mint más termékek.

Az LG sincs lemaradva a technikai újítások terén a konyhában, azonban másképp képzelik el. Az ő kreativitásuk lényege az összkép. Az első figyelemre méltó újításuk, a telefonba integrált app, amivel minden otthoni (valószínűleg szintén LG márkás) készüléket irányítani lehet. Így például ha valaki már rendelkezik robotporszívóval, beállíthatja munkahelyén az elindítását, annak útvonalát, és visszadughatja töltőre ha úgy tartja kedve. A saját márkás hűtői, mosó-, és mosogatógépei ugyancsak el vannak látva LCD képernyővel és csatlakoztathatók egymáshoz. Minden termék képernyője itt azonban csak a saját tulajdonságaira ügyel, így a mosógép a mosásra, a hűtő a tartalomra, vagy a szavatosságra. A kulcs az összeköttetés, tehát a telefonján egy program segítségével, minden gépét elérheti bárki bárhonnan. 

A vezeték nélküli konyhai gépek eddig akkumulátorral oldották meg a teljesítésüket, ami nem egy rossz megoldás, de helyet kell neki találni a konyhában, ahol mindig töltőn van és senkit nem zavar. A fent már felsorolt négy gyártó összefogásaként egy új ötlettel és néhány kész termékkel rukkoltak elő. Az olyan robotgépek, mint például a turmix is, egy nagy helyigényű dolog a konyhában. A háziasszonynak olykor fontos, hogy szép is legyen a használati eszköz, tehát amikor az kint van a konyhapulton ne árválkodjon csúful. Egy ilyen dolog még mindig helyhez kötött, mert konnektor közelébe kell tenni, de mégsem érheti víz az áramot. Az új megoldás révén, a korábban már kezdeményezésre bírt ötlettel álltak elő, a háztartási gépek áramellátását is egy elektromos lappal tegyék lehetővé, mégpedig vezetékmentesen. Ezzel a konyhapultunk válhat a tárgyaink konnektorává, és még vezetékekkel sem kell bajlódnunk. A ráadás a technika létezésével, hogy így akár a telefonunkat is mellétehetjük és töltésre bírhatjuk, amennyiben már rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. 

A Dacor kilencedik generációs sütője nem csak saját értelmében egy új generáció, hanem a sütők életében is. A sütő elején egy 7 colos érintőképernyő helyezkedik el, amin Android operációs rendszerrel akár az Google Play-ből is tölthetünk le programokat. Természetesen van értelme is az összekapcsolásnak, mivel ez is receptekkel és a sütőhöz használt funkciókkal van ellátva. A két egységet itt azonban összeköti és segít a sütésnél, ugyanis egy étel elkészítését nem csak végigdiktálja hanem a sütés megkezdésekor magának állít be mindent, így biztosan nem ég oda a várva várt sütemény vagy egyéb finomság. Az irányítás megkönnyítése és az értesítések közvetlensége érdekében telefonos applikáció is készül a termékhez, így Android, vagy IOS alapú készüléken is elérhető minden teljes funkciója. A két tálcás sütő 7.499, míg az egy tálcás 4.499 $-os áron lesz majd elérhető. 

A technika konyhába érése már egy ideje tart, így közel járunk hozzá, hogy az életünk vagy megkönnyebbüljön, vagy még jobban ellustuljunk. A probléma nem az, hogy mindenáron meg akarják könnyíteni az életünket ilyen téren, hanem, hogy ki mennyire hajlik rá és érzi szükségét ennek. Magam is sokszor receptből főzök, de szeretem a sütőt figyelni egy süteménynél, így ha odaég, több porcukrot teszek rá. Szeretek kísérletezni, amivel új megoldásokhoz jutok és ezzel néha eldicsekedhetek a barátaimnak. Ha mindent az emberek elé tesznek, kik lesznek majd a nagymamák, akiknek annyira dicsérik majd minden főztét, sütijét. A technika segít, de ne engedjük, hogy ránk telepedjen, élvezzük ki mértékkel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...