IllumiRoom - Egy szobányi játékélmény

A videojátékok piacára jellemző újításokat a grafikai és a konzolbeli változások jelentik. A konzolok újításai manapság a vezeték nélküli mozgásérzékelős, illetve a konzol nélküli játékok, utóbbiból azonban csak az Xbox Kineckt rendszere hozható fel példaként. A felröppent pletykák szerint a Microsoft terveiben szerepel, hogy az Xbox nem csak játékkonzolként, hanem egy médiaboxként újul meg, amiben a játékokon kívül filmek és zenék válnak elérhetővé, lehetőleg online forrásból. Az IllumiRoom nem egy kiadott termék, de még csak létezni sem létezik régóta. Az ötlet egyszerű, az adott játék, vagy film élményét teszi kiterjedtebbé a nézőnek, de a 3D-től eltérő módon, nem egy új grafikai szolgáltatással, hanem a szoba használatával. 

A Kineckt-nél már láthattuk, hogy egy konzol, miként képes kihasználni a körülötte lévő teret, és letapogatni a szobát, bár ott inkább az irányításra fekteti ezt a hangsúlyt. Az IllumiRoom is hasonlóképpen jár el, de a felismerésen tovább megy, használja, kivetít rá. Az elv egyszerű, kamerával érzékeli a szoba belátható terét és a benne elhelyezett tárgyakat. Az elhelyezést illetően a videóból kiderül, hogy a képernyő, amin egyébként is játszunk, a belátható tér közepén helyezkedik el, és köré építi a plusz teret. A "plusz tér", ami a térélményt növeli, így a játék vagy film belátható világát tágítja. A 3D-vel ellentétben, nincs szükség plusz grafikai igényre, mert a vetítés nem használ olyan elemeket, mint a több rétegű mód (bal és jobb szem által látott kép szétválasztása), egyszerűen többet mutat mindenből. A teret kicsit úgy alakítja, mint az épületfestőknél látható vizuális látványvilág, ahogy "megmozgatják" a már létező teret, és kibővítik azt.


A szabadalmat elvileg már 2011 első felében indítványozta, de csak pár hónapja fogadták el, így az eszköz még teljesen gyerek cipőben jár, tehát további fejleményeket nem tudtak elárulni róla. Valószínű, hogy egy új Xbox lépcsőfokként jön majd ki, az otthoni médiaközpontok egy megújítójaként, vagy a Kineckt-hez hasonló játékcsomagként. A kérdés fent áll, mikor és mennyiért. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...