Szalay Péter Eddig minden rendben


Mathieu Kassovitz Gyűlölet című filmjében meséli a néger a zsidónak: „Egy ember leesik a százemeletes ház tetejéről. Zuhanás közben ezt mondogatja magának: Eddig minden rendben. Eddig minden rendben.”

Szalay Péter Eddig minden rendben című kiállításán a művész egy 2012-es és több új munkáját mutatja be, melyeket most láthat először a közönség. Különböző, észrevétlen mozgásokat végző szobrok ezek, melyek a lassan kibontakozó és váratlanul bekövetkező átalakulásra hoznak egy-egy példát.

Az alkotó a mennyiségi felhalmozódás minőségi változásba való átcsapását illusztrálja, azonban akármilyen játékosan modellezi ezt a világ különféle jelenségein egyaránt megfigyelhető törvényszerűséget, mégsem alapfokú leckét kapunk tőle. Hiszen a kiállítás nemcsak egy szeméttelepen tartott, kissé szürreális technika óra, hanem a civilizált kiállítás-látogató magatartásnak és annak a kortárs képzőművészettel való összeférhetetlenségének humoros bemutatása is. Szalay az érdeklődő tárlatlátogatót használva mutatja meg, hogyan ne vegyünk tudomást egy problémáról, hogyan ne alakítsunk egy helyzetet. Rendszerében egyenlővé válik a befogadás az elfogadással.
Amilyen természetellenes a zuhanás végtelenjébe feledkezett ember, annyira természetes egy hagyományos kiállítási környezetben az, ha a néző csupán sétálgatásra, nézelődésre, adott esetben olvasásra vállalkozik. Csakhogy ennek most igen látványos következményei lesznek. A kiállítás fókusza pontosan az a tárgyi és pszichikai állapot, ami megelőzi a becsapódást. Szándékosan elnyújtja azt, s így szó szerint körüljárhatóvá, vizsgálhatóvá teszi. A tárgycsoport és a néző is átadhatja magát pillanatnyi jóllétének, annak a fázisnak, amikor még minden rendben. Ehhez azonban elengedhetetlen a tudat, hogy nem sokára egyáltalán nem lesz rendben minden. Ahogy az élet konstitutív feltétele a halál, úgy a leeső vázáé a csörömpölés. De hiába tudjuk, a tapasztalásig ez puszta prekoncepció. Az Art9 Galéria tárlata végső soron időt ad nekünk a jelen pillanat fékezésével, mielőtt kitör a káosz.
A megnyitó 2013. február 18-án, 18 órakor lesz az Art9 Galériában. A tárlat március 10-ig tekinthető meg.
Forrás: Kozák Zsuzska
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...