A csend beszél tovább...

A napokban búcsúzunk a Republic együttes frontemberétől, Bódi Lászlótól, vagy ahogy mindenki ismeri, Cipőtől. A Republic zenéje évtizedeken keresztül képviselte hazánk zenei életét, hisz a legtöbbet koncertező magyar zenekar a mai napig ontotta az új dalokat, melyek összetéveszthetetlenül magukon viselték a régi jellegzetességeket, mégis mindig újat képviseltek.

Az együttes elődje, Bódi László első zenekara, a Cipőfűző, még a gimnázium éveiben, 1980-ban alakult a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban (Besi). Akkor ő még nem szólóénekesként szerepelt, hanem -ahogy Ő eredetileg tervezte- zongorista volt. Már akkor is szerzett dalokat, melyekből néhányat a Republic-kal is játszottak.


A Cipőfűző utolsó fellépése 1986-ban volt, de hivatalosan soha nem oszlott fel. Az igazi jelentőségük talán az volt, hogy ebből született meg a '90-es évek Illéseként emlegetett Republic együttes. 1990. február 23-án (a halak csillagjegyében, innen az első albumon, és a zászlón látható szimbólum) tehát létrejött a magyar könnyűzene egyik legelismertebb rockegyüttese. 



A Republic évente 100-150 koncertet adott, és fennállásának 23 évében rengeteg lemezt adott ki, és nagyon sok díjat bezsebelt. A dalokat eleinte leginkább Cipő írta, de mára ez kiegyenlítődött a csapat tagjai között. Azt gondolom, mindannyiunknak van valamilyen élménye egy-egy slágerükkel, melyeket lehetetlen lenne itt felsorolni.
A Republic hozzám különösen közel áll, hisz kisvárdaiként, és Besisként igazi élmény volt az együttesről mesélni. A koncerteket, mert bátran állíthatom, hogy nagyon sok koncerten voltam, egyfajta álomként éltem meg, és a végén mindig úgy jöttem el, hogy már az járt a fejemben, amikor legközelebb találkozom az együttessel, vajon mit fogok látni. Ősszel, mikor utoljára ilyen élmény ért, is ezt éreztem, de ma már biztos, ugyanúgy nem fogom őket a színpadon látni.
Azt azonban remélem, hogy az együttes másik négy tagját újra látom még. Kitartást nekik!

Bódi László temetése 2013. március 22-én 15 órakor lesz a kistarcsai temetőben.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...