Vladimir Tsesler kiállítása

Vladimir Tsesler 1951-ben született Szluckban, a Belarusz Köztársaságban. Diplomáját a minszki Képzőművészeti Akadémián szerezte design szakon. 1978-tól 2004-ig együtt dolgozott Sergei Voichenkoval, akivel együtt alapították az ArtDesignStudio Tsesler&Voichenko márkanevet, mely már régóta összeforrt a magas minőség, a professzionalizmus, a művésziesség fogalmaival. A művész páros több mint harminc nemzetközi design biennále győztese. Legjelentősebb munkájuk "Az évszázad projektje 12 a XX.-ból" címet viseli, melyben a huszadik század tizenkét legjelentősebb művészét jelenítették meg tojás alakban. A tojássorozat bejárta Európát, kiállították többek közt a moszkvai Állami Puskin Képzőművészeti Múzeumban, a szentpétervári Ludwig Múzeumban, valamint a 2005-ös Velencei Biennálén.

Vladimir Tsesler érdeklődését főként a hétköznapi dolgok, a világ sokszínűsége, annak alakjai ragadják meg, melyek művészetének első számú forrásai. Alkotásai vizuálisan könnyen értelmezhetők, átláthatók, hiszen sokszor egy sztereotípia, egy ismert ember válik ábrázolásainak főszereplőjévé. A témákat nagyon ötletesen, művészi szándékkal karöltve jeleníti meg, eközben közérthető jelek és szimbolikus kódok segítenek értelmezésükben. Művei a kortárs valóságra reflektálnak, egy egyedi világ részeinek tekinthetőek, melyek poszterek, tárgyak, festmények, logók és CD-borítók képében testesülnek meg. 

Tsesler fantáziadús alkotásai egyben paródiák, provokatív, ironikus hangvételű művek is. Bár a vizuális művészet klasszikus vonásai is felfedezhetőek itt-ott, igyekszik azokat intellektuális ítéletnek alávetni. Képeinek technikája sokrétű. A klasszikus olaj-vászon technikát kombinálja fotografikus elemekkel, számítógépes eljárásokkal, szitanyomással. Esztétikailag ötvözi a múlt értékeit a jelen hozadékaival, a magas művészetet a populáris művészettel. 
Művészetének kulcsfogalma az összeférhetetlenség. Ez az alapelve határozza meg módszerét, alkotásainak lényegét. Véleménye szerint a design/tervezés valami újnak a kitalálásában rejlik, mellyel befolyásolhatjuk az emberek és környezetük életét, viselkedését, szokásait. Ezért is talál ki sokszor irreális, fiktív dolgokat, hogy megmozgassa az emberek fantáziáját, hogy ezzel segítsen változtatni az emberek életén, megtörje a monotonitást.

Első külföldi bemutatkozására 1986-ban került sor a Varsói Nemzetközi Plakát Biennálén, ahol két társával, Andrej Seljuttoval és Sergei Voichenkóval együtt képviselték hazájukat. Az akkor ABC Csoport névvel szereplő trió elhozta a biennálé nagydíját, valamint meghívást kapott a Pécsi Galériába. 1988. május 6-29. között megrendezésre került az ABC csoport pécsi plakátkiállítása. Harmincöt évvel később, Németország, Kanada, Lengyelország, Oroszország, Franciaország, Dél-Korea és Japán után életművének reprezentatív válogatásával érkezik vissza Vladimir Tsesler Magyarországra.

A Forrás Galériában közel 50 alkotása kerül bemutatásra, főként poszterek és plakátok, melyek provokatív, ötletes módon közvetítik a művész kreatív világát.
A kiállítás március 13. és április 12. között látogatható a Forrás Galériában.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...