A felfrissülő Nokia sorozat

Azok, akik figyelik az IT világot, láthatják, hogy az elmúlt hónapokban nem lett sokkal jobb a Nokia háza táján. A piac azonban a külső szemlélőnek ebből próbál a legkevesebbet mutatni. A Nokia fúzionálása a Microsofttal, talán segít átvészelni a válságot és talpra állítani a szenvedő óriást. Ami pedig a legjobb hír mindenkinek, újabb készülékek jelennek meg, bájosan feszítő színes ruhájukkal, kecses formával és az új Windows Phone 8 rendszerrel. 
A számolást úgy néz ki újrakezdte a Nokia, és a százzal osztható szériák között már olcsóbb, type típusú készülékekkel is újra találkozhatunk. Kiváltképp, a rendszer nincs rossz hatással a gyártóra, ugyanis kezd az a kép kialakulni, hogy egyeduralkodó lesz a Nokia a Microsoft névvel és bár más gyártók is készítenek WP-s telefonokat, a névjegy a formavilága miatt az övék marad. (bár már elkezdték utánozni - lásd HTC) A bejegyzésben négy készülék mutatkozik be részletesebben, a sorozat kiegészítő készülékei.
A teljes sorozat
A Lumia 720 egy tökéletes példája a hajtásnak és annak, hogy a technika fejlődik még a finn berkeken belül. A telefonba szerelt F1.9 rekeszértékkel jelentkező kamera ugyanis profi objektíveket szégyenítene meg. Aki azt kérdezné mit is jelent ez? - A készülék lencséjén minél kisebb ez a szám, annál több fény jut át, így nincs szükség vakura és egyéb trükkökre a kép készítésekor, tehát kisebb a bemozdulás vagy a kép torzulásának esélye. A 6,7 megapixeles kamera a fotózás mellett 720p-s HD videókat készít és természetesen kapunk előlapi kamerát is a videótelefonáláshoz. A készülék 1,5 GHz-es órajelen zörög Snapdragon S4 processzorral a szívében. 512MB RAM került bele és persze a ma oly divatos NFC chip. A kijelzője viszonylag nagy, bár a mai trendekhez illeszkedő 4,3 colos, bár "csak" 800x480 pixel felbontású. Az ára emeli az értékét, jelenleg 249 euró körüli. A hivatalos oldalon több információ található.

A Lumia 520 már egy inkább középkategóriát képviselő készülék. A belseje kétmagos 1GHz-es Snapdragon S4 processzort takar 512MB RAM-mal. 5 megapixeles kamerája is egy léptékkel van csak visszább az előbbinél, bár ez is nagy fényerejű F2.4-es rekesszel bír. A HD videó itt is játszik, bár nem tudjuk, ezt miért nem tolta feljebb a Nokia, ha már ennyire figyel az optikára. Különbségként ez a készülék videotelefonálásra már nem alkalmas, hiszen kimaradt belőle az előlapi kamera és egy másik érték, az NFC chip is. A kijelzőjét tekintve egy fokkal ez is visszavesz a 720-os képest, hiszen "csak" 4 colos, de érintésügyileg tökéletes az ugyancsak 800x480-as IPS érintőkijezőNokia weboldalán a kapcsolódó linken erről az apróságról is találhattok még érdekességeket. Én végezetül annyit tennék még hozzá, hogy a maga, majd 140 eurós áráért ez egy nagyon szép okostelefon.

A Nokia 301 és a 105 jelzésű készülékeknél már tisztán látható, hogy a számértékkel a minőség is csökken, bár a megvásárolhatóság nő. A Windows Phone 8 operációs rendszer eltűnt azonban kaptunk mást. A két készülékből az első 65 míg a második csupán 15 eurós tervezett árral jelenik meg, nyitva ezzel a régen élő olcsó és még olcsóbb készüléket kereső vásárlók felé. 
A 301 ugyan még rendelkezik 3G modemmel, dual-sim lehetőséggel (két sim kártyát kezel), nagy látószögű kamerával és persze a kevesebb több alapon az akkumulátor életideje is hosszabb életet eredményez egyetlen feltöltéssel. 
A 105 esetén egy kicsit nehezebb a helyzet, ugyanis a modern tulajdonságok közül az előző készülék utolsóját tudjuk csak hangoztatni, ugyanis készenléti ideje a gyári adatok szerint több mint egy hónap. Ez a kis olcsóság kicsi, könnyű és aranyos. 
A készülékek természetesen ugyancsak fent vannak a nokia.com honlapon, bár többet a jelenleginél már nem szerintem nem lehet megtudni róluk. Mindenesetre a szám alatt a link, 301 és 105, az érdeklődőknek. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...