Sony Xperia Z - Az eddigi legjobb

Az idei CES-en bemutatott készülékkel a Sony felzárkózhatott a mobilpiac egy olyan szegletére, ahonnan már régen lemaradt. Az Xperia Z ugyanis egy csúcskategóriás készülék, amivel a Sony újra nevet szeretne szerezni magának a szegmensben. Az elmúlt évek távlatába visszatekintve, az Xperia név egykor a csúcskategóriát jelentette, majd a lassanként divattá vált, hogy minden készülékük elé odabigyesszék - talán az okostelefonok megjelenésével vált kényszerszerűvé ez a lépés, bár az akkori újdonságok ma már jócskán a középkategóriába nyomták a nevet. Ezzel a megjelenéssel, sokan azt állítják, hogy a Sony nem csak egy prémium okostelefont készített, hanem a piacon kapható eddigi legjobbat csinálta meg, bár talán nem bízta a véletlenre. 


A készülék kívülről egy extravagáns formát ölt, de a legtöbb helyet így is az 5 colos kijelző foglalja el. A képernyő nagysága sem véletlen, ugyanis talán erre van a legnagyobb hangsúly fektetve, ugyanis többek között ez az egyik tényező, amivel veri a piacon kapható összes versenytársát. A Full HD-s megjelenítésre kihegyezett képernyő értelemszerűen 1080x1920 pixelt vonultat fel csodálatos 443 ppi-s pixelsűrűséggel. Ez már csak azért is csodás, mert a sokak számára ásznak tartott iPhone 5 retina kijelzőjét a 326 ppi-jével könnyedén veri. A pletykák szerint a március 14-én bemutatásra kerülő Samsung Galaxy S4-et is übereli. Állítólag a csúcs kijelzőnek egyetlen hátulütője van, hogy az Androidos alkalmazások nincsenek kiélezve ilyen képre, így némelyik homályosan hathat. A kijelző védelmére természetesen Gorilla Glass üveg került, de a minőség növelése érdekében a készülék hátlapját is üveg fedi, a körbefuttatást pedig egy finoman csiszolt műanyag zárja le. Az egyetlen hiánypont számomra, hogy az exponáló gomb hiányzik a keretről, bár ez már csak a kákán lévő csomó. 
A lezáráshoz visszatérve, a telefon összes csatlakozója fedelet kapott, mivel elérték a kategóriájában egyedülivé téve a készüléknél, hogy az por és vízálló legyen, így 1 m mélységben 30 percig haja szála sem görbül a készüléknek. Az ujjlenyomatok eltávolítása így történhet akár csap alá tartással is. Fontos tényezőként térjünk át a telefon hátuljára, ahol a hátlapi kamera már 13 megapixelt kapott, a még élesebb és szebb képek érdekében, és szerencsére az előlapi kamerát sem hanyagolták el, hiszen a megszokottól eltérően már az is 2.2 megapixel felbontású.
Az Xperia Z végre négymagos processzort kapott. 1.5 GHz órajelű quad-core Snapdragon S4 Pro chip szerencsére nagyon jól teljesít a hozzápakolt 2 GB RAM segítségével. Bár súlyát tekintve (146 gramm), nem a legkönnyebb készülék a piacon 7.9 mm vastagságával elég vékonyra sikerült annak érdekében, hogy még inkább sikeres legyen. 
A készülék itthon már február 21 óta kapható, egyes üzletekben már meg is tekinthető. Az árát 200.000 Ft-ra lőtték, de a T-mobile hálózatában már előfizetéssel is lehet kapni. Ha bízhatunk a Sony bejelentéseiben a jelenlegi Android 4.1-es verzió, hamarosan megkapja a 4.2-es frissítést, így talán javít a készüléken - egyes pletykák szerint nem mindig teljesít csúcson a készülék. A gyártótól kapott szoftverek segítik őt a hatalmas virtuális világban való eligazodásban, de olykor lassíthatják is őt benne. 
Mindenesetre az eddigi készülékekhez hasonlítva messze a legjobb, talán egy jó darabig így is marad, ha pedig nem, legalább volt aki magasra tette nekik a lécet. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...