Az Apple versenytárs Chromebook Pixel a Google-től

A Google már egy ideje próbálkozik betörni a laptop szegmensbe a Chromebook nevű próbálkozásával. Az eddigi teljesítmény alapján úgy tűnt, a fejlesztés inkább az olcsóbb és főleg internetes felhasználásra szánt gépekkel próbálja feltölteni a piacot. A Chromebook Pixel bejelentése azonban változást mutat. A masinát a MacBook Air és retina kijelzős MacBook Pro közé rakja a tudása és az ára (némileg a kinézete is). A gyengécske operációs rendszer vajon érdekeltté teszi a vásárlókat egy új belépőre, vagy jó lesz majd mutogatni a standokon, hogy a Google ilyet is tud? Mindenesetre nem árt ha egy kicsit megnézzük, miért került fel a prémium kategóriára a Pixel és mit tud annyira, ami érdekeltté teszi a "nagyok" körébe lépését.

Előzetesként, hogy tisztábban lássunk, a Chrome OS, mint rendszer létezik, de tény, hogy egy nagyon buta Windows 8-at kapunk a pénzünkért. A kiadott összeg mindeddig egyáltalán nem volt drága, ami mutatta, hogy csak részben vásárol az ember egy teljes értékű gépet, majdhogynem netbook-ot. Ez év februárjában a HP Chromebook Pavilon és a Lenovo X131e jelent meg 3-400 dollár körüli árral, ami az alacsonyabb igényeket elégíti, tisztán és korrektül vállalva azt, Celeron processzorát is.


A Chromebook Pixel elnevezésben a Pixel nem véletlen, ugyanis ha hallunk róla, jó ha eszünkbe jut az is, hogy a kijelzője erősebb mint egy retina kijelző. A pixelsűrűség a gép esetén 239 PPI, ami pimaszul szembe megy a 13-as Macbook Pro-nál látható 227 PPI-vel. Ami szembetűnik első ránézésre az a magassága. Az igényekhez igazítva, tulajdonképpen ez is egy internetorientált gép, hiszen a képernyő felbontása 2560x1700 pixel, így ez 3:2 képarányt eredményez. Ezen a területen természetesen már érintésérzékeny Gorilla Glass üveggel edzett kijelzőt kapunk 12,85 colos képátlóval. Amit még a külcsín ad nekünk - az a háttérvilágított billentyűzet, üveg touchpad, SD kártya olvasó, 2 USB port, 720p webcam és  3 db mikrofon, melyek közül az egyik a külső zajok kiszűrésért felel a jobb hangzás érdekében. (A sztereó hangszórók talán már minden laptop alapkövetelményei ártól függetlenül.) Ha felhasználói szinten tekintünk a gépbe fontos lehet számunkra a háttértár, amivel nemigen erőltette meg magát a Google, ugyanis kétféle verzióban 32 és 64 GB-os SSD-vel rendelhetjük meg, amihez jár a felhő alapú Drive szolgáltatásban 1 TB. A Chromebook Pixel szerencsére kezdi utolérni a piacot, ugyanis belsőben Intel Core i5-3337U jelzésű kétmagos processzort kapott 1,8 GHz-es órajelzéssel, HD Graphics 4000-es GPU-t és 4 GB RAM-ot. Nagy hátránya maradt még, hogy laptop gyanánt sajnos nem bír sokat az akkumulátora, az ugyanis az operációs rendszer fejletlensége miatt is, csak 5 órát képes üzemelni. 
Az induló árban még csak Wifi modem és 32 GB szerepel, amivel a majd 1300 dollár döntögeti, de a beépített LTE modemes 64 GB-os csúcsmodell 1450 $-t jelent majd a vásárló pénztárcájának.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...