XXXI. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Siker, kudarc, szenvedély. Győztesek és vesztesek. Álmodozók és hamis álmokat kergetők. Kimagasló sportteljesítmények, látványos természetfotók, humoros pillanatok 2012-ben.

Megrázó képriport a Malév csődjéről, a diáktüntetések sajátos hangulata, a kilakoltatások emberi drámái, a 2012-es londoni olimpia felejthetetlen magyar sikerei, egy kerekesszékbe kényszerült fiatalember élményei a Sziget Fesztiválon, portré a Nobel-díjas Kertész Imre íróról, aki nem akar többet írni, Benedek Tiborról, Cseh Lászlóról, Mácsai Pálról, festménnyé magasztosuló természeti fotók, a nyírbátori menekültszálláson élők álmodozásai, nemzetközi gyermekszépségverseny elgondolkodtató képei, egy ország Európa határán, amely nem létezik. 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett pályázatra 253 fotós 7751 képet küldött be. Az öttagú nemzetközi zsűri január 23-án hirdette ki a 31. sajtófotó-pályázat eredményét. A nagydíjat Reviczky Zsolt, a Népszabadság munkatársa nyerte el Isten veled, Malév! című sorozatával. A pályázat André Kertész Nagydíjával a szabadúszó Marton Szilviát jutalmazták Abortus arteficialis című munkájáért, a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat - Kilakoltatás című fotójáért -, valamint a legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsi Márton-díjat Móricz Simon (Népszabadság) kapta. A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Komka Péter (MTVA/MTI), a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Mohai Balázs (MTVA/MTI) lett. A Hír-eseményfotó (egyedi) kategória első díját Móricz Simon nyerte el Kilakoltatás című fotójával, a Képriport (sorozat) kategória legjobbjának Tuba Zoltán (origo.hu) A diáktüntetések éve című munkáját ítélte a zsűri.

Az MTVA/MTI fotóriporterei az említett két különdíj mellett, négy első díjat és további hét elismerést nyertek.
Első díjat nyert: a sport egyedi kategóriában Illyés Tibor Risztov című felvételével. A sport sorozat kategória legjobbja Kovács Tamás fotóriporter Berki Krisztián olimpiai bajnokról szóló képsorozata lett. Ugyancsak első díjat kapott a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat kategóriában Kallos Bea Little Miss című felvételeivel. A művészet egyedi kategóriában Czimbal Gyula Teljes azonosulás című fotója kapta az első díjat.
Ebben az évben ismét kiadják a pályázat évkönyvét, mivel azt 2012-ben nem sikerült megjelentetni, ezúttal az elmúlt két év anyagával.

A kiállítás március 29. és május 12. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...