KépKedd - Pareidolia - Arcok a tárgyakon

A pareidolia egy olyan illuzórikus érzet, amely bizonytalan és véletlenszerű ingereket (többnyire hangokat, képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek tüntet fel.
Ismertebb példák közé tartozik a felhőkben állatok alakjait, arcokat látni, vagy rejtett üzeneteket hallani a visszafelé lejátszott lemezekben.
A szó a görög para, azaz ebben a kontextusban "rendellenes", és az eidolon, azaz "kép" szóból származik, ami az eidos szóból ("kép, forma") ered.

A kis magyarázat után, egy érdekes képsorozattal állunk most olvasóink elé, amelyben tisztán kivehető arcok tűnnek fel, nem szándékos módon. Különböző, mindenki által nap, mint nap látott dolgok egy kicsit talán gyermek szemmel, hiszen a legnagyobb képzelőerejük talán nekik van. A fent említett jelenséghez nem kell különösebb képzelőerő, hiszen pszichológiailag mindenkiben kódolt jelenség, egyes kutatók szerint ez segít az arcok felismerésében és megkülönböztetésében. Az optikai illúzió az, ami egy új világ körülöttünk, de mi döntjük el, mikor hihetünk a szemünknek.





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...