Julie Orringer: Láthatatlan híd

Kedves olvasók!

Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy az elmúlt félévben sok dolog történt, ami miatt elhanyagoltam az oldal szerkesztését. Őszintén szólva hiányoztak a rovataim, de mind közül a legjobban a „könyv”, melyben olvasmányélményeimet ismerhetik meg olvasóim.

Legújabb ezek közül a floridai írónő, Julie Orringer Láthatatlan hídja, mely egy magyar zsidó család sorsát mutatja be a második világháború idejéből. A történet jelen ideje korábban kezdődött, két budapesti diákkal akik Franciaországban és Olaszországban szerették volna folytatni tanulmányaikat. Ez támogatóik, segítőik által sikerül is nekik, hosszabb-rövidebb időn belül András Párizsban tanul építészetet, Tibor pedig egy olasz egyetem lesz orvostanhallgató.


Ekkor mi olvasók is Párizsba kerülünk, de mindig tudunk a másik fivér sorsáról is. Éveket töltenek az egyetemen, közben szerelmesek lesznek. A magyarországi zsidótörvények hazahozzák őket, majd megérkezik a munkaszolgálatos behívó is. Ekkor a regény eddigi légköre megváltozott, és ezzel kicsit elvesztettem az olvasás lendületét is. Több száz oldalnyi szenvedés várt Andrásra és testvéreire, barátaira. De a főszereplő azon kevesek közé tartozott, aki túlélte szolgálatot, és a háború után újrakezdték életüket először Budapesten, majd néhány év múlva az Egyesült Államokba menekültek.

Az érdeklődők ne egy szokványos történetet várjanak mindent elsöprő happy enddel. A könyv megszerkesztett, lezárt, jó olvasmány, még akkor is, ha időbe telik.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...