Advent - szokások a karácsonyi időszakban

Az advent a karácsonyi előkészületek része, sokan gyújtanak gyertyát, de meggyőződésem, hogy sokak nem is sejtik, miért is tesszük ezt már hosszú évszázadok óta. Az advent hagyománya a 4. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18.. és december 24. közé. A keresztény kultúrkörben a karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Az időszak elnevezése a latin adventus Domini kifejezésből ered, amely az Úr eljövetelét jelenti. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik. Ez jelenik meg az adventi koszorúkon. Elvileg három gyertya lenne lila, egy pedig rózsaszín, és azt a harmadik vasárnapon kellene meggyújtani. Ám ma a piacokat, virágboltokat, vásárokat látva azt a következtetést vontam le, hogy ez a két szín csak nagyon ritkán jelenik meg az adventi koszorúkon. Magát a koszorú hagyományát egyébként 1839 óta tartjuk meg, amikor is Johann H. Wickern német evangélikus lelkész elkészítette az elsőt: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. A mai hagyományos koszorúkon négy gyertya látható, melyen minden gyertya egy-egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, szeretet, öröm.


Advent a következő vasárnap, december 1-jén kezdődik, az időszak végén pedig elérünk a várt ünnephez, amely esetében nem feltétlenül kellemességet, sokkal inkább áldást kell kívánnunk egymásnak. Így kívánok én is minden olvasónak boldog várakozást, és békés, áldott ünnepet!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...