Laknál templomban?

A világ különböző részein élő emberek egy jó ideje szeretnek exkluzív helyeken élni, így említhetném most a méltán népszerű loft lakásokat, víztornyokat, de akár bármely közlekedési eszközt is. A templomban kialakított lakások még nem kaptak olyan patinás nevet mint a gyárépületek lakásai, de talán hamarosan ez is elkövetkezik. Rendszeres olvasóink már találkozhattak, olyan épületekkel, amik templomból átalakítva kaptak új funkciót. Úgy néz ki ugyanis, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világban, hogy isten házát új felhasználási célokkal áldják meg, így lehet az üzlet, könyvtár, de akár családi ház is. Ez utóbbit mutatjuk be, ami a Ruud Visser Architects építész iroda áttervezése által valósulhatott meg a Rotterdamban.


A folyó partján álló templom eredetileg 1930-ban épült favázas szerkezettel, de 1960 óta már nem tartotta eredeti célját, garázsnak, raktárnak hasznosították. A templomot a cég, amely raktárnak hasznosította átalakíttatta és alumíniummal borította be. Ebben látott fantáziát később egy két gyermekes család és vásárolta meg a templomot, hogy itt éljenek.


Érdekes, de én a képeken már nem látom annyira a templom külsejét érvényesülni, de talán az elmúlt, több mint ötven év alatt funkcióját vesztett épületen ez nem is csoda. Szerencsére a helyet kiválasztó család, az eredeti favázat még hagyta érvényesülni, így születhetett meg a mennyezetek elbűvölő varázsa. A házban sétálva a látogatók valóban bent érezhetik jobban a régi templomi hatásokat, de a térelosztással persze lakhatóvá is vált az épület. Kialakításra kerültek a szobák, fürdők, konyha és természetesen a közösségi tér is. Ez utóbbi a templom főhajója lett, amit teljesen nyitottan hagytak. A térnek a két végét teljesen nyitottan, nyersen hagyták, hogy érvényesülhessen a ház eredeti jellege, illetve a folyó felőli oldalon egy hatalmas üvegfalat is kialakítottak, ezzel modern teret adva a helynek. 


Forrás: contemporist.com

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...