A szépség és a szörnyeteg 3D (filmkritika)

A mese újra a szemünk előtt éled. Az alap történet maradt a régi, csupán a borítás változott ismét. Valószínűleg a mai kor divatjának megfelelve a 3D sokat dob majd a latba, de kíváncsian várjuk, a nagyközönség hogyan reagál majd a felújított mesére. Christophe Gans rendezése ezúttal is szemet gyönyörködtető, sőt egy kissé talán eltúlzott is lett. Ha már alaptörténet, aki nem ismerné Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve 1740-es meséjét, az engedje az alaphang megadását a következő bekezdéssel, a többiek pedig nyugodtan hagyják ki. 

Valamikor a XIX. század elején járunk. Egy jómódú tengeri kereskedő vállalkozása hirtelen csődbe jut, így a fényűző palotából kénytelen egy vidéki majorba visszavonulni. A hat gyermekét egyedül nevelő apa mindent megpróbál sorsuk jobbra fordítása érdekében megtenni, de hiába. Egy, a városban tett fárasztó, és sikertelen útja során az erdőben hazafelé menet véletlenül egy rejtélyes kertbe téved, ahol egy szál rózsát tép le legkedvesebb gyermeke, a legkisebb lánya számára. Ártatlannak tűnő cselekedetével azonban magára haragítja a kert, és a hozzá tartozó romos kastély titokzatos urát. A Szörnyeteg a letépett rózsáért cserébe az apa életét követeli. A család legifjabb leánya, önmagát hibáztatva a balszerencséjük miatt, magára vállalja az ítéletet, és otthonról megszökve önként veti magát a Szörnyeteg karjaiba. Csakhogy a kínok és a halál helyett valami egészen más vár rá: minden este csodaszép ruhákban a Szörnyeteg dúsan terített asztalánál vacsorázik a kastélyban. A napok múlásával, ahogy minél jobban megismeri a Szörnyeteget, annál inkább bizalom alakul ki közöttük. A lány álmaiban felsejlenek a Szörnyeteg múltjának darabkái, s lassan összeáll ezekből az egykor jóképű és kedves herceg igaz története. A Szépségre hárul a feladat, hogy bátorságával felülemelkedjen a veszélyen, és kimentse a herceget a gonosz varázslat hatása alól.


A meseszerű lenyomat már az elején erőteljes, így mindenki tudja mire ült be. Bár a történet a történetben bélyege lehetne elcsépelt is, a rendező szép csavarral tette teljessé és majdhogynem lezárttá. Elmondása szerint ugyanis a '46-os film modern átiratát kaptuk meg, valamivel megváltozott szemszögből. Vincent Cassel és Léa Seydoux szerepeltetése bájos gondolat, de míg első elég sok helyről lehet ismerős a néző számára, az utóbbi nekem nem volt ismerős. Kis utánaolvasással természetesen hamar rátalálunk az elismerésre, ugyanis az Adéle élete 1-2. című filmekben kiválóan alakít, és ezért már Cannes-ban is megkapta korábban az elismerést.

A szörny 


Nagy kérdés lehet sokak számára, miként néz most ki a csúf szörnyeteg? Egyszerű, mint a képen, vagy a sejtelmes előzetesben látszik, oroszlánszerű. Ez természetesen jó, bár a történetben többször felhangzik a ruhába bújt állat szófordulat, ami nem erősíti az ilyesztő hatást. Ha már hatások... Sok a közeli és olykor a meglepetés erejével is szembetalálkozhatunk a filmben, van egy kis magyarázás is néha, ha mégsem értenénk a történéseket, de ez talán csak a képkockák megspórolása, ugyanis nem igazán érezzük, mennyi idő telik el az események lefolyása alatt. Minden gyorsan történik, és hamar véget ér.

Mellékszereplő?


Van 1-2 pillanat amikor furcsa érzés támad a film alatt, a mellékszereplők fő vonalat kapnak, ami nincs konkrétan magyarázva, én momentán (bár lehet ez csak az én figyelmetlenségem) csak alapos megfigyelés után jöttem rá, melyik fivér melyik, illetve volt rész, amikor a mesélő egy olyan karakter gondolatát közvetítette felénk, aki eddig nem igazán beszélt velünk (megjegyzem most sem értem, hogy miért kellett megjegyezni). Kutymákok, ez a szó megmaradt bennem és az, hogy micsoda jó barátok lettek ők a szépséggel - és még mindig várom ezen kijelentés bemutatását... Szóval néhány kusza száltól eltekintve a film gyönyörű és szépen végigvezetett, de egy kicsit több az alapsztoriba és gördülékenyebb lett volna.

Kinek?


Egyértelműen gyermeklelkű felnőtteknek, családi filmnek, vagy 12 éven felüli gyermekeknek. A korhatár most tényleg ajánlott, mert többnyire sötét és komor a film, ugyanakkor ha a családdal együtt nézi meg, a felnőtt sem unja el magát és a gyermek is élvezni fogja a mesét. Varázslatos mese ez egy varázslatos történettel az egész családnak. 


A film június 5-től látható a hazai mozikban.
Határozottan élvezhető! 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...