Augusztus 20 - Együtt az ország

Talán joggal a legnagyobb nemzeti ünnepünknek is nevezhetjük augusztus 20-át. Aki nem ismerné még mit is ünneplünk ezen a napon annak egy kis segítség Wiki által.

Magyarország nemzeti és állami ünnepe – I. István király temetésének és szentté avatásának évfordulója, Szent István király ünnepe, az Új Kenyér ünnepe, valamint 1949 és 1989 között a Magyar Népköztársaság Alkotmányának hivatalos állami ünnepe.

Fővárosunk ezen a napon általában nem csak h le van zárva az elejétől a végéig, de programokban is bővelkedik. Idén már egy nappal korábban 19-én elkezdődnek az események, így hamar belelendülhetünk a hazafias érzésbe. A zászlófelhúzás, a tisztavatás és a Duna-parti ízkavalkád már minden évben rendszeresen elvárható, csak úgy mint a körmenetek és a történelmi bemutatók. Felsorolni elég hosszú lenne mindent, de minden érdeklődő megtalálja Budapesten amire vágyik. Részletes programokat az Augusztus20.hu-n találhattok az állam szervezése jóvoltából.

Természetesen nem hagyhatjuk annyiban a programtervezést ennyivel. Koncertek lesznek a város számos szórakozóhelyén, de a MűPa is szeretettel várja például a JAZZ kedvelőit egy ingyenes koncertre ezen a napon. A Budai Várban világi zenével találkozhatunk, ahol a folklór művészet elevenedik meg számunkra és láthatjuk tündökölni a várat úgy, ahogy régen élhetett. Tehát aki csak vándorol a városban fejét vesztve a tömegben is belefuthat valami izgalmasba. Zenei koncerteket például a port.hu oldalán is válogathatunk ízlésünknek megfelelően.
A szórakozóhelyek többsége nyitva tart ezen a napon is a megszokott módon.

Az ország tortája (részlet)
Az ízek sétányán talán idén is kíváncsian várhatjuk az ország tortáját ami ezúttal egy Kecskeméti barackkal töltött kölestorta. A receptről az érdeklődőknek hamarosan írunk az Étel-Ital címke alá.

1954-es gyártású Polikarpov PO-2
Idén elmarad a Red-Bull Air Race, azonban nem maradunk repülőshow nélkül. Történelmi hajókarnevál és vízi-légi parádé a Dunán címmel kerül megrendezésre (elég hosszú cím) a Petőfi hídtól a Margit hídig tartó műsor amiben a Magyar Honvédség és a Malév gépeit is láthatjuk majd, de a Parlameti konvoj hajóit is megszemlélhetjük majd közelebbről is.

Este 9 órakor pedig a megszokott módon tűzijátékkal zárhatjuk a napot, ezzel is bearanyozva kicsiny hazánk ünnepélyes egét. Aki viszont ekkor nem szeretné még zárni a napot, válogathat programokat a fent említettek közül is, hiszen némelyik még nem ér véget ez után sem. 

Debrecenben egyébként ezen a napon tartják a virágkarnevál színpompás kavalkádját, de megannyi magyar város készül jobbnál jobb meglepetésekkel Nemzeti Ünnepünk napján. További információ az országos eseményről az Útisúgó.hu oldalán böngészhető.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...