Brigitte Niedermair - házasodjunk össze

Néhány napja, augusztus 9-én nyitotta meg kapuit Brigitte Niedermair új fotókiállítása Budapesten, a Petőfi híd Budai hídfőjén az A38 kiállítóterében.
A német művésznő 1999 óta folyamatosan jelentkezik egyéni és csoportos kiállításokkal hazájában és a német határokon kívül egyaránt.
Ez a különös kiállítás a bevándorlás és a beilleszkedés kérdéskörét járja körül provokatív képek segítségével.
A migráció egyfajta mozgás, mely során kereshetjük önmagunkat, valamint a világ egy más oldalára is vágyhatunk. Minden hely emberekre gyakorolt hatása változik…és pont ez a változás ad témát Brigitte Niedermair kiállításának. Az elkészült és kiállított fotókon harmincnégy nő látható, akik egy olyan faluban élnek, ahol szinte egyáltalán nincs bevándorló, s akik között a legtöbb marokkói, pakisztáni vagy albán származású.
A képeket párokba rendezték, a szereplőket pedig semleges hátér elé állították, így mutatván be, hogy a képek nem egy végleges állapotot rögzítenek. Ezek mellett pozitív utópiaként áll egy fotó, amelyen nigériai férfiakat szállító teherautó látszik, akik egy jobb, új életet keresnek, „Házasodjunk össze!” felirattal.
Niedermair túl akarva lépni a megszokott kiállítási kereteken, a társadalmi tényezőt is figyelembe veszi. A művész felkérte a HMC vállalatot és egy formatervezőt, hogy készítsenek korlátozott számú táskát, amelyen egyik-másik fotójának részlete látható. Így 125 táska, amelyeket egyenként sorszámoztak. A táskák eladásából származó bevétel pedig, a német nyelv ingyenes tanulását teszi lehetővé bevándorló nők számára.
A kiállítás augusztus 30-áig tekinthető meg az A38 hajó kiállítóterében. További információt az A38 oldalán találhattok.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...